La vermella és la reina de les roses, sobretot per Sant Jordi, però al costat de la tradició, la innovació va guanyant protagonisme. I si la rosa blaugrana és un dels clàssics, algunes de les novetats d'enguany seran la de color rosa envellit, ja que el 'vintage' és moda, o la Chocomix, que imita la xocolata desfeta i els 'cupcakes'. Ho ha explicat el gremi de majoristes de Mercabarna-Flor, que preveu comercialitzar dos dels més de sis milions de roses que es compraran per Sant Jordi a Catalunya. La presidenta de Mercabarna, Sònia Recasens, ha augurat que hi haurà un "repunt del consum". La Diada cau en dia laborable i s'espera que la baixada de l'IVA, del 21 al 10%, incentivi el consum.

"Sense caure en l'eufòria, podem començar a parlar d'una millora del consum i d'un repunt del sector de la flor que ens ha de permetre mirar cap al futur amb esperança", ha apuntat Recasens, aquest dilluns a Mercabarna-flor. La Diada de Sant Jordi és el dia clau per a aquest sector, ja que es ven el 30% del total de roses comercialitzades a Catalunya durant l'any. Per això, el 90% de les roses que es vendran a Mercabarna-flor per Sant Jordi seran d'importació. La producció catalana (el 5%) i de l'estat espanyol (l'altre 5%) no dóna resposta a una demanda tan elevada i concentrada en un sol dia.

Els majoristes assenyalen que el preu de les roses es mantindrà per "l'esforç del sector", així com la reducció de l'IVA sectorial, del 21% al 10%. Aquesta rebaixa afecta les roses europees -provinents de Catalunya, l'estat espanyol i Holanda- i que suposen el 40% de les roses comercialitzades a Mercabarna-flor per la Diada. L'IVA no influeix en les roses d'origen colombià i equatorià, ja que es compren amb dòlars i estan exemptes d'aquest impost. La paritat euro-dòlar que hi ha en aquests moments, però, fa que els majoristes del Mercat hi surtin perdent.

La presència de roses d'Holanda a Mercabarna-flor ha passat del 20% del Sant Jordi del 2014 al 30% d'enguany. La producció intensa a Holanda gràcies a la bona climatologia ha estat un dels factors que n'han fet possible l'increment. L'altre motiu és aquesta reducció de l'IVA sectorial, que la fa més competitiva que les importades de Colòmbia i Equador. Al Mercat Central de Bercelona, les d'origen colombià han passat de representar el 43% del 2014 al 35%; les importades d'Equador han decaigut del 27% al 25%.

Un centenar de varietats

Prop d'un centenar de varietats de roses es posaran a la venda a Mercabarna-flor per la Diada. El 80% seran vermelles i un 20%, d'altres colors. El president de l'Associació de Majoristes de Mercabarna-flor, Miquel Batlle, ha destacat que "cada any la recerca i la innovació en el camp de les roses fa que apareguin noves varietats més interessants a nivell comercial".

Entre les roses vermelles, fins a 30 varietats, la més venuda és la Freedom, que situa les vendes en un 60% del total de roses venudes per Sant Jordi. Aquesta varietat, procedent de Colòmbia i Equador, s'ha anat adaptant al llarg dels anys a les demandes del comerç i el consum amb la recerca genètica. Actualment, destaca per la duració un cop tallada; el vermell intens; la solidesa de la tija, recta i gruixuda; la resistència al transport i a la manipulació i per tenir menys punxes.

La segona més venuda a Mercabarna-flor és la Red Naomi, procedent d'Holanda i Colòmbia, que representa el 10% del total de vendes per Sant Jordi. Els avenços en el camp de la investigació han aconseguit una flor amb molts pètals, un vermell envellutat que resulta molt atractiu, que aguanta força temps un cop oberta i amb una tija molt resistent.

De les roses produïdes a Catalunya, la Samourai s'ha convertit en la més venuda i se situa entre el 30 i el 40% del total de vendes per Sant Jordi, després de la Lovely Red.

Entre les de diferents colors, la més comercialitzada és la Dolomite (blanca, de corol·la oberta) i la Penny Lane (groc llimona i corol·la oberta). Pel que fa a les roses tintades, que tenen també el seu mercat, destaquen la Rainbow (de molts colors); la Catalònia (amb els colors de la senyera) o la del Barça, entre d'altres.

La novetat d'aquest Sant Jordi serà la Chocomix: una rosa banyada amb una cera fosca que imita la xocolata desfeta. Ara bé, aquest no és un producte comestible, han remarcat des del gremi de majoristes. Altres novetats són l'Avalanche Avantique, de color marfil i rosa suau, i l'Adalonia, amb un blanc verdós. Són colors amb un regust 'vintage' i que es produeixen a Holanda, país capdavanter en l'experimentació i hibridació de flors.

Distintius de qualitat per als professionals

El president del Gremi de Floristes de Catalunya, Lluís Vilagran, ha presentat la campanya que llancen aquest any per distingir els establiment professionals. El gremi repartirà uns cartells amb el segell de "molta qualitat" per a les botigues professionals i de "qualitat" per a les parades. La majoria de venedors de roses per Sant Jordi no són professionals de la flor, sinó que les parades són d'entitats benèfiques, escoles, esplais o partits polítics, entre altres.

Vilagran ha deixat clar que totes aquestes parades "no molesten"; al contrari, són necessàries per la Diada, perquè "les botigues de flors es col·lapsarien" davant l'altíssima demanda de roses. Ara bé, per al president del Gremi de Floristes, aquests venedors esporàdics haurien de tenir "unes petites nocions de com cuidar una flor" i per això ha suggerit que seria "interessant" que, en demanar la llicència de la parada, haguessin de fer un "curs de tres o quatre hores".

Recasens ha remarcat que és "important" que hi hagi una "vessant pedagògica" però ha puntualitzat que seria "molt difícil" prestar aquesta formació, encara que fos breu. La complexitat rau a arribar a totes les persones que venen roses per Sant Jordi. "Sí que és important que aquest dia molta gent toqui la flor i toqui el sector, i que visualitzi com n'és, de bonic, tenir flors a casa", ha reblat.

Pètals, CDs i teclats d'ordinador

Com és habitual, Mercabarna-flor ha llançat la seva rosa amb la voluntat de donar idees als floristes a l'hora de guarnir la flor per Sant Jordi. La proposta d'enguany és la TecnoRosa, una flor decorada amb elements tecnològics, com teclats d'ordinador, CD, filferros, i colors que suggereixen motius futurista, com el negre o el plata. Es tracta també d'un "petit homenatge" a la innovació en el camp de les roses i a la feina dels investigadors.