La VII edició del concurs literari Ficcions, l’aventura de crear històries, adreçat a joves des de 3r d’ESO a Batxillerat i cicles formatius, ha comptat amb gairebé 2500 participants d’arreu dels Països Catalans (Catalunya 1452, País València 679, Illes Balears 348 i 1 de la Catalunya Nord), un 39% més que l’edició passada.

La particularitat del concurs és que l’escriptura es fa a través de la xarxa a partir de cinc inicis de diferents llibres que els alumnes han completat amb 3 capítols. Es podia participar individualment o en grup, fins a tres persones, i s’ha buscat amb el premi al professor més motivador la complicitat dels professors dels centres d’ensenyament.

Entre les 75 històries que van arribar a la final, 49 de Catalunya, 16 del País Valencià i 10 d’Illes Balears, el jurat ha atorgat el Primer Premi a la Millor Història al relat Trenta-una calades escrit per Ione Jordà i Laura Galera de l’IES Pla de l’Estany de Banyoles. El jurat ha valorat “l’encert en el disseny de la pròpia història, el diàleg interior del narrador que manté l’atenció del lector i el fa còmplice necessari de la narració”.

El Segon Premi a la Millor Història se l’ha endut Ivette Ortega, Chantal Ortega i Naiara Juan Viles que estudien a l’IES Miquel Biada de Mataró, amb la història Captiva en la Foscor i que el jurat ha concedit “per la impecable creació d’una atmosfera que desperta l’interès des de la primera línia fins al final del text i per l’original manera de fer transcórrer els temps del relat”.

Pel que fa al Premi Especial Ciutat de Barcelona Ex aequo, ha estat compartit per Marcela Cruz Tamara, del col·legi Sant Miquel, per la història Agulles invertides, i pels alumnes del Centre Bemen 3 Alejandro Pérez Fuentes i Roger Oliveras Quiñoa, amb el relat El poder de la ment.

Els premis territorials

El Premi Territorial d’Eivissa se l’ha endut Míriam Costa alumna de l’IES Sant Agustí, de Sant Agustí des Vedrà, amb la història Canes Venatici. El Premi Territorial de Menorca ha estat pel relat Tramuntana de Bruno Molina Muntaner, estudiant del Centre Concertat Sant Josep de Maó. El Premi a la Millor Història de Mallorca amb 6 grups finalistes es farà públic a l’acte de lliurament de premis que es farà a la ciutat de Palma la primera setmana de maig.

El Premi Millor Història del País Valencià ha estat concedit a María Mauro Domingo estudiant de l’IES La Serranía de Villar del Arzobispo de València, per la història Àngels. El Premi Territorial d’Alacant se l’ha endut el relat El somni de Carlos Gil Falcó alumne de l’IES Victoria Kent d’Elx. Lucía Corral Robert i Mª De las Nieves Segura Parrilla estudiants del Centre Privat Seminari Menor Diocesà Mater Dei de Castelló de la Plana, han rebut el Premi Territorial de Castelló per la història Dues veus i cent mil decisions

Pel que fa als premis territorials de Catalunya, Pol Molina Grifols ha guanyat el Premi Territorial de l’Àrea Metropolitana amb la història I si m’escapo? Pol estudià a l’IES La Llauna de Badalona. El Premi Territorial del Vallès Oriental ha estat concedit als alumnes de l’ IES Vil·la Romana de La Garriga, Ot Bou Costa i Joan Gámez Rodríguez pel seu relat Res no se’ns oposa. El Premi Territorial del Vallés Occidental ha recaigut en Xavier Sagrera Olivé i Joana Macià Domingo que estudien a l’IES Escola Industrial de Sabadell ivan ser els guanyadors del Primer Premi de l’edició anterior. En aquesta ocasió han escrit El temor de l’oblit. Berta Sors Arumí, estudiant de l’ IES Taradell de Taradell, ha guanyat el Premi Territorial de la Catalunya Central amb Descobrint la veritat.

El Premi Territorial del Penedès ha estat concedit a Foix Vendrell Colet i Sara Sánchez Buxens per la seva història Records glaçats. Ambdós estudien al col·legi El Carme - Sant Elies de Vilafranca del Penedès.

El Premi Territorial de Lleida l’ha guanyat Mar Fillat Faidella i Alba Martínez Navarra, del col·legi El Carme de Lleida, per Caminant a l’alba.

Cas resolt? de Núria Pujol Solé i Júlia Sorribes Graells alumnes de l’ IES de Ponts, ha estat premiat amb el Premi Territorial del Pirineus.

L’alumna l’IES Lluís Domènech i Montaner de Reus, Aitana Peso Mas ha estat la guanyadora del Premi Territorial de Tarragona per Juliette.

Montse Ferrer Montañés autora de Diferents, ha estat la guanyadora del Premi Territorial de les Terres de l’Ebre. La jove escriptora estudia a l’ IES Joaquim Bau de Tortosa.

El premi popular i premi al professor/a més motivador

La història més votada a la xarxa i que ha obtingut el Premi Popular ha estat Un brot de malaltia?, de l’alumne del col·legi Xaloc L'Hospitalet de L’Hospitalet del Llobregat Adrià Rodríguez Moreso.

El Premi al Professor/a més motivador/a ha estat per Assumpció Espinosa de l’IES Victoria Kent d’Elx. Assumpció ha tutoritzat més d’una cinquantena de grups que s’han presentat en aquesta edició, arribant cinc grups a ser finalistes.

A l’acte d’entrega, que s’ha dut a terme a l’Espai Jove La Fontana de Gràcia, han participat la directora general de política lingüística, Ester Franquesa, el regidor d’educació i universitats de l’Ajuntament de Barcelona, Gerard Ardanuy, Mohamed In Amrami, premi Princep d’Asturies i finalista de Ficcions a les dues primeres edicions, i el secretari general de l’AMIC Josep Ritort.

En aquesta edició dels premis Ficcions han participat 295 instituts, 194 de Catalunya, 73 del País Valencià, 27 de les Illes i un de la Catalunya Nord. Els llibres escollits enguany per iniciar les diferents històries literàries van ser: Tòquio Blues de Haruki Murakami, El somni, de Bernat Metge, El joc dels miralls d’Andrea Camilleri, Tramuntana de Xavier Moret i En flames de Suzanne Collins.

El web on s’han pujat les obres a concurs ha servit d’eina per cercar recursos per escriure els capítols, amb enllaços d’interès, i amb un fòrum per compartir dubtes, propostes i comentaris dels capítols dels altres participants.

L’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC) va heretar de la revista Secundèria l’organització d’aquest concurs, que es va iniciar l’any 2007. L’entitat, que té la voluntat de promoure la creació literària dels joves, ha volgut potenciar aquesta iniciativa a la xarxa, que ha assolit gran èxit de participació dels estudiants, com ho demostra l’increment del 39% en la participació, passant dels 1.800 participants de l’any passat als 2.500 d’enguany. Aquests premis responen al compromís de l’associació amb l’educació, la joventut i la creació.

L’AMIC integra més de 240 mitjans, dels quals més d’un centenar són capçaleres de premsa gratuïta i de pagament que tenen una tirada conjunta superior als dos milions i mig d’exemplars, i la resta són mitjans digitals que conjuntament superen els tres milions d’usuaris únics mensuals.