Després d'uns anys difícils, aquest Sant Jordi arriba precedit pels pronòstics optimistes de llibreters i floristes. Venedors de llibres i de roses auguren un creixement respecte el 2014, especialment significatiu en el cas de les roses, que l'any passat van caure un 5%. La reducció de l'IVA als productes florals i el repunt general del consum fan que el Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya esperi vendre 7 milions de roses, és a dir, fins a un 20% més que l'any passat. Al seu torn, el Gremi de Llibreters confia en mantenir la tendència de l'últim Sant Jordi, amb un nou creixement del 5%, 1,5 milions de llibres venuts i una facturació que s'apropa als 20 MEUR habituals abans de la crisi.

Després de més de cinc anys de davallada constant, el Sant Jordi de 2014 va suposar un punt d'inflexió i la venda de llibres durant la diada va créixer un 5%. El Gremi de Llibreters confia ara que aquesta tendència a l'alça es consolidi i per aquest Sant Jordi s'espera vendre al voltant d'1,5 milions de llibres, és a dir, un nou creixement del 5%.

Segons aquests càlculs, que el president del Gremi Antoni Daura va avançar fa uns dies a l'ACN, la previsió de vendes s'apropa una mica més als 20 milions d'euros, una xifra que s'identifica amb el volum habitual que se solia recaptar abans dels anys de crisi econòmica.

"Després de la baixada sostinguda que hem tingut els últims cinc o sis anys, sembla que això s'ha aturat i la situació comença a remuntar mica en mica", manifestava Daura la setmana passada. Amb tot, el llibreter també reconeixia que malgrat la crisi, per Sant Jordi "sempre hi ha hagut un parèntesi i la gent responia i sortia al carrer igualment".

De fet, l'any passat ja va suposar un punt d'inflexió per als llibreters, ja que les vendes per Sant Jordi van augmentar un 5%. Es van vendre un total d'1,5 milions de llibres i la facturació va arribar als 19,2 milions d'euros. El president del Gremi de Llibreters confia en "seguir pujant" enguany i superar aquestes xifres. I és que, com detalla Daura, la diada de Sant Jordi suposa entre el 5% i el 8% de les vendes anuals dels llibreters .

Pel que fa als tradicionals pronòstics sobre els llibres candidats a ser els més venuts per Sant Jordi, Daura va assegurar que "no hi ha cap títol que despunti", i va apuntar que a vegades aquesta tendència s'estableix fins i tot el mateix dia "en funció de qüestions totalment alienes" al seu coneixement. A més, com sol fer el representant dels llibreters, Daura va insistir que el pes econòmic dels títols més venuts sol ser "relativament baix", ja que "en el seu conjunt no arriben ni al 10% dels llibres que es venen durant la diada".

Les roses, un punt d'inflexió

Si el llibre té el repte de mantenir les bones sensacions de l'any passat, més difícil ho té la rosa, que ha de capgirar una tendència a la baixa amb unes vendes que han oscil·lat entre els 5,5 i els 6 milions els darrers anys (marcats per l'augment de l'IVA al 21% i la crisi econòmica).

Però enguany el Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya s'ha mostrat optimista davant la possible recuperació del consum de roses per Sant Jordi. Així, la seva previsió és que es venguin prop de set milions de roses, un 20% que l'any anterior, gracies en part a la rebaixa de l'esmentat impost.

L'alta demanda de roses, però, fa que d'aquests set milions només un 15% sigui de productors locals, sobretot del Maresme. La resta de flors provenen majoritàriament de l'Equador i Colòmbia (45%), Holanda (25%), així com d'altres punts de l'estat espanyol i de països africans, com Kènia i Etiòpia.

A la reducció de l'IVA, que passa del 21% al 10% s'hi suma també el fet que Sant Jordi sigui dia laborable i la percepció general de floricultors, majoristes i floristes és que el consum de flors i plantes es recupera paulatinament. En aquest sentit, el Mercat informava la setmana passada que havia rebut ja més comandes i més quantioses que l'any passat.

El 85% de les roses que es venguin durant la diada seran de la clàssica de color vermell. També hi haurà roses blanques, grogues i rosades fins a les taronges, multicolors, tenyides de color blau, serigrafiades amb escuts i banderes, blaugranes o amb els colors de la senyera.

D'altra banda, també troben certa sortida durant la diada els rosers, sobretot les varietats de flor petita i perfumades. Són més perdurables, es poden replantar en un jardí, i això fa que cada vegada hi hagi més persones que opten per aquesta alternativa, o per a complementar la rosa clàssica.