En els darrers anys, el Berguedà i Berga han esdevingut més que mai un megacentre d'esports a l'aire lliure. La moda del runnig i la febre per tota mena d'esports en la seva expressió més àmplia han fet que la paraula marató s'associï indefectiblement a pujar i baixar muntanyes, a desnivells positius i negatius i a quilòmetres d'exercici intens pel vast territori de carenes i valls de la pàtria del trobador Guillem de Berguedà. Ahir, però, a Berga, aquesta paraula va estar feliçment associada durant unes hores a la cultura, als llibres, a la defensa de la llengua catalana i al goig de viure la festa inoculant la passió per la lectura.

La segona marató de lectura auspiciada per Òmnium Cultural del Berguedà s'ha revelat com una proposta espurnejant. Al migdia, l'empostissat muntat a la plaça de Sant Joan era l'escenari des d'on els alumnes dels centres escolars de la ciutat van llegir en veu alta davant d'un micròfon les seves pròpies creacions o bé la d'altres autors. La canalla aplaudia sonorament quan un dels seus companys acabava la seva intervenció. En general, els nens i nenes van demostrar tenir uns bons pulmons i no els va tremolar la veu malgrat haver de llegir davant d'un nombrós auditori.

A la tarda, va ser el torn dels representats de diferents entitats i col·lectius que van convertir l'espai en un oasi de les lletres. Montserrat Soler, d'Òmnium Cultural, va explicar que la marató de lectura ha estat una resposta a la voluntat de castellanitzar els nens catalans segons va declarar en el seu dia el ministre de Cultura i Educació José Ignacio Wert. "Ara tenim una presència al carrer a favor de la llengua catalana amb la participació de les escoles, les entitats que ensenyen català" i d'altres com els grups de teatre de la ciutat, de les arts o de l'àmbit de la gent gran.

I si el carrer Major és l'epicentre de la diada, en un dels seus temples emblemàtics, el bar de cal Negre, ahir, l'escriptor local Jordi Cussà va signar llibres, tant del seu darrer exemplar, Formentera Lady, com d'altres de la seva bibliografia. Instal·lat darrere d'una tauleta baixa on exposava els seus llibres i amb una cigarreta els llavis i una cervesa a la mà, comentava satisfet que la venda d'exemplars de la seva darrera creació, la crònica d'una generació que va viure al caire de l'abisme per les drogues, estava funcionant bé.

Les entitats van ser altres protagonistes de la diada muntant parades de venda de llibres, roses o bé per promocionar les seves activitats o productes, i també per recaptar diners, com és el cas de l'escola d'educació especial Santa Maria de Queralt. Berga va viure un Sant Jordi càlid, intens que va deixar un bon regust.