Més que una fira del llibre, més que un festival literari, Sant Jordi és la festa que els escriptors somien, i els autors estrangers que van fer estada ahir a Barcelona van expressar la seva enveja sana i el seu desig que aquest apogeu de la literatura i l'amor s'exporti als seus països d'origen. Van rebre un bany de masses i roses.

"Sant Jordi hauria de celebrar-se arreu del món. És la millor festa en què he estat mai, i a sobre és de llibres", va manifestar el supervendes Ken Follet.

Amb cortesia de gentleman i somriure gairebé congelat, Follet va deixar anar dedicatòries a lectors i respostes a periodistes, tot a la vegada: "mai t'esperes una cosa així", va assegurar mentre assenyalava amb un gest la cua que envoltava tota l'envelat, desenes de persones, moltes amb el mòbil a la mà, per fer-se una fotografia amb l'autor.

Al sud del Regne Unit, algunes poblacions han començat a celebrar una festa dedicada al llibre, explicava l'escriptor gal·lès, favorable a una "exportació" de Sant Jordi, i que va prometre tornar a Barcelona per la festa.

El seu veí a la taula de signatures era el novel·lista irlandès John Banville, entusiasmat amb l'ambient: "mai no havia vist tanta gent comprant tants llibres. Crec que estic somiant. Tant de bo hi hagués un Sant Jordi mundial". Va ser l'encarregat de pronunciar, a la tarda, el pregó de la lectura.

Una mica més amunt de la Rambla Catalunya, l'escena es va repetir: Petros Márkaris, eminència de la literatura grega, nascut a Istanbul fa 78 anys, era l'aclamat veí d'un Philip Kerr que feia de complagut observador.

"És impossible no estar ple de goig, això és una declaració d'amor als llibres i a la literatura", somreia Márkaris, que havia tornat a Barcelona després d'una dècada, amb el desè volum de la sèrie de l'inspector Kostas Jaritos.

De la seva banda, Philip Kerr, que ha venut més de 10.000 exemplars de Mercado de invierno a Espanya en una setmana, però a qui els seus lectors semblaven no reconèixer, tenia temps de comparar Espanya amb Anglaterra: "és molt trist, però als anglesos no els interessen els llibres, només la televisió".

Arribava a Barcelona amb fama de dur, antipàtic i poc sociable, seguint l'eco d'algunes de les seves novel·les, però James Ellroy es va consagrar com un autor afable, que no va dubtar a posar per als lectors que li demanaven una selfie. La nòmina d'escriptors de renom mundial que van ser ahir a la capital catalana la completaven Jo Nesbo, David Foenkinos i Paul Preston.