El retaule del Roser, datat l'any 1679, ja torna a ocupar el seu lloc a l'església de Sant Ponç de Prades de la Molsosa després d'estar sis mesos al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, a Valldoreix. La peça s'ha sotmès a un procés de rehabilitació, la part més important del qual ha estat fer retornar al suport la seva funció estructural, ja que estava molt debilitat per l'atac dels insectes xilòfags.

La urgència de la intervenció es va fer evident en el moment de desmuntar el retaule, ja que es va observar que l'estat d'algunes parts era ruïnós. De planta lineal i estructurat en alçada amb el sòcol, la predel·la, dos pisos i tres carrers, el retaule es va crear amb fusta tallada, policromada i daurada, i representa els quinze misteris del Roser pintats a l'oli sobre teles adherides a les taules de fusta.

El basament i la predel·la es van revelar com les parts més danyades del conjunt, que continuava dempeus per un reforç de totxos i ferros ancorats al mur que es van col·locar en el moment de muntar el retaule procedent de la seva ubicació original. La restauració es va iniciar el juny del 2014 amb molta cura, ja que algunes parts de fusta es desfeien a les mans si no s'anava amb compte.

El procés de desinfecció i el de restauració de les teles va ser llarg i complicat, però el retaule ja torna a lluir a Prades de la Molsosa, entitat de població del municipi de la Molsosa (Solsonès). La peça s'ha muntat separat del mur de la capella per garantir la ventilació del revers i fer controls periòdics.