Joan Benesiu (Beneixama, l'Alt Vinalopó, 1971) es va proclamar ahir guanyador del XVI Premi Llibreter de Literatura Catalana per Gegants de gel (Edicions del Periscopi, 2015). La novel·la tracta la cerca d'identitat i de la frontera a través d'uns personatges que es troben en un bar d'Ushuaia. L'autor destaca que la ciutat argentina exerceix el paper de "metàfora del límit", a la qual s'exposen els protagonistes de l'obra.

El guardó també va premiar la francesa Maylis de Kerangal per Reparar els vius (Angle i Anagrama) en la categoria d'Altres Literatures, i la hawaiana Emily Hughes per Salvatge (Libros del Zorro) en la categoria d'Àlbum Il·lustrat. Els guardons premien des de l'any 2000 aquelles obres que segons els llibreters no han estat "prou reconegudes o conegudes", en paraules del president del Gremi de Llibreters, el manresà Antoni Daura. Els premis es van lliurar ahir a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm.

Gegants de gel és la primera novel·la que Josep Martínez Sanchis publica amb el pseudònim Joan Benesiu. I no ha estat fàcil. Per fer-ho va haver d'autopublicar-ne 200 exemplars perquè cap editorial l'acceptava. Finalment, l'aval de l'escriptor Manuel Baixauli va permetre que Edicions del Periscopi l'edités i que ahir rebés aquest reconeixement.

Reparar els vius, de Maylis de Kerangal, tracta la problemàtica dels transplantaments. S'inicia amb violència, però deixa espai a l'esperança, segons De Kerangal, que també destaca que la seva novel·la és de lectura ràpida i accessible a tots els públics.

Emily Hughes, autora hawaiana de 23 anys, explica a Salvatge, amb il·lustracions exuberants i expressives, la història d'una nena que viu feliç a la natura i qüestiona certs aspectes de la nostra forma de vida. Salvatge va ser el seu primer àlbum i es va mostrar "tan sorpresa com encantada" pel premi i la rebuda.