L'Ajuntament de Santpedor ha hagut d'aturar les obres de reparació de les esquerdes a l'interior i a les voltes de l'ermita de Sant Francesc després de la troballa de restes de pintura amagades sota la capa de calç del sostre. El servei de Patrimoni de la Generalitat ha de determinar, ara, el valor artístic i patrimonial de la troballa.

Les obres, iniciades a l'abril, consistien en reforçar l'estructura i la coberta -fase ja acabada- per tal que l'edifici es pogués tornar a obrir i a utilitzar. Tancada al públic des de feia anys a causa del seu estat de deteriorament estructural, les obres s'ha portat a terme a partir del conveni de cessió de la titularitat de l'ermita que el Bisbat de Vic va formalitzar la primavera del 2014 amb el consistori santpedorenc. El cost de la rehabilitació suma 75.000 euros, 49.000 dels quals es financen a través d'una subvenció de Diputació.

Els orígens de l'ermita de Sant Francesc se situen al segle XIII. L'ermita ha estat objecte de diverses modificacions i l'estructura de l'antiga capella no conserva les formes romàniques característiques, tot i que manté la part baixa dels murs que correspondrien a aquesta construcció inicial del romànic tardà.