El poblament medieval de l'Espai Patrimonial de les Guixeres de Súria podria ser més antic del que es pensava fins ara. Aquesta és una de les hipòtesis que es plantegen després de l'onzena campanya d'excavacions que ahir s'acabava amb la participació de prop d'una cinquantena de persones, quaranta dels quals estudiants de l'institut Mig Món que hi han participat de forma voluntària. La participació en aquesta edició ha marcat un rècord en la història d'aquesta iniciativa de recuperació patrimonial, que té un important component pedagògic.

La direcció dels treballs ha anat a càrrec de les arqueòlogues Cristina Belmonte i Roser Arcos i s'ha avançat de forma important en la delimitació de les restes de l'església preromànica de Sant Pere del Puig i de la torre del Puig de Sant Pere. Per primera vegada han estat elaborats plànols de delimitació d'aquestes restes. També

hi han estat descoberts nous elements constructius, com restes d'habitatges i sitges, la qual cosa referma les conclusions d'edicions anteriors sobre la importància de l'antic poblament humà de les Guixeres i el seu interès arqueològic i patrimonial.

Les restes de l'antiga església i el seu entorn ja han pogut ser delimitades en prop del 80 %. La zona de la torre també ha estat delimitada per primera vegada, fet que facilitarà les futures excavacions. Enguany també han estat trobades restes de ceràmica medieval i d'altres objectes.