Dos individus junts, pràcticament cara a cara, amb els braços i les cames entrellaçats. És la imatge de la tomba més «singular» que ha deixat, de moment, l´excavació de la necròpolis medieval de l´ermita de Sant Miquel d´Òdena. Aquesta tomba doble podria ser anterior als segles X i XI, període aproximat en el qual estarien datades la vintena de sepultures trobades al passeig de Sant Miquel. Però fins que no es faci «la prova del carboni 14 no podrem ni assegurar ni datar res», subratlla Pere Tardà, director de Cat Patrimoni, l´empresa responsable de les excavacions.

La tomba doble, quadrada, surt dels «cànons» dels enterraments trobats en aquesta necròpoli, tots ells individuals i «la gran majoria en tombes antropomorfes» (ovalades, amb la forma del cos humà). Les tombes són sepultures de fossa simple excavades en nivells geològics i amb cobertes de llosa de pedra que han permès una bona conservació de les restes inhumades. D´esquelets n´hi ha de totes les edats, des de nadons fins a adults.

De la necròpolis se´n suposava l´existència per la seva proximitat a l´ermita de Sant Miquel, capella romànica del segle XI, però fins fa dues setmanes, arran d´unes obres d´urbanització al passeig de Sant Miquel, no havia estat localitzada. De moment, han sortit a la llum vint-i-quatre individus en vint-i-tres tombes que, segons explica Tardà, es podrien considerar «els primers odenecs» dels quals es té coneixement. A principi del segle XX, la necròpolis era una zona de vinyes.

Detall dels dos esquelets trobats en una mateixa tomba a Òdena / CATPATRIMONI

Aquest dimarts, una antropòloga havia de visitar les excavacions per començar a obtenir més informació de les restes de la necròpolis i, en especial, d´aquesta tomba doble: sexe, malalties, possible parentiu «i les circumstàncies de la mort» dels dos individus, explica Tardà. El fet de trobar els dos cossos en la mateixa tomba fa pressuposar que, a banda d´enterrar-los junts, «haurien mort el mateix dia». Els treballs a la necròpoli s´acabarien ja aquesta setmana.

Per a Núria Cabañas, odenenca i directora de l´excavació, «era esperable que es trobés la zona del cementiri» al voltant de l´ermita de Sant Miquel «en un radi de 30 metres des de la zona de l´absis». La necròpolis també aniria lligada a algunes cases disperses. El fet que l´ermita sigui del segle XI i que algunes de les tombes trobades es puguin datar del segle X podria fer pensar que sota l´ermita de Sant Miquel hi hauria una edificació anterior. És una de les hipòtesis amb què treballa l´equip d´arqueòlegs que, per poder ser comprovada, requeriria excavar a l´interior de l´ermita. Un cop estudiada la forma de les tombes, la situació, l´orientació i disposició de l´esquelet, els arqueòlegs envien les restes al Museu Comarcal d´Igualada per a la preservació i estudi.