Els dos individus trobats entrellaçats en una tomba de la necròpolis medieval de l'ermita de Sant Miquel d'Òdena són, en principi, "dos homes i són joves". De moment, no se sap per què els van enterrar junts ni les causes de la mort, explicava ahir Pere Tardà, director de Cat Patrimoni, l'empresa responsable de les excavacions. Com ahir publicava aquest diari, els treballs a la necròpolis van deixar al descobert una tomba doble amb dos individus enterrats conjuntament, una troballa "singular i poc habitual". Aquesta tomba doble podria ser anterior als segles X i XI, període aproximat en el qual estarien datades les més de vint sepultures trobades al Passeig de Sant Miquel. Ahir, l'equip d'arqueòlegs va començar a desmuntar les restes dels dos individus, una feina que avui s'hauria d'acabar per saber si, a sota d'aquesta sepultura, "hi ha una altra tomba". Si fos així, potser els dos enterraments es podrien "relacionar", explica Tardà, i es podria parlar d'una mena de "fossa comuna". Si no trobessin cap més enterrament, l'equip té previst acabar avui la campanya d'excavacions al municipi anoienc.

Ahir, els arqueòlegs van rebre la visita d'Antoni Caballé, arqueòleg territorial del Serveis Territorials a la Catalunya Central, al qual es va traslladar la necessitat de fer un estudi amb carboni 14 per poder datar amb fiabilitat els individus, explica Tardà. Unes proves que es preveu que es puguin fer el 2016 perquè, enguany, la línia de subvencions ja està "esgotada".

La necròpolis medieval de l'ermita de Sant Miquel d'Òdena ha sortit ara a la llum arran d'unes obres d'urbanització al passeig de Sant Miquel. De la necròpolis se'n suposava l'existència però no havia estat mai excavada.