El periodista i escriptor Màrius Serra es va convertir ahir, a l'Espai Rubiralta de Manresa, en el protagonista indiscutible de la presentació del gros de la programació artística de la divuitena Fira Mediterrània. No perquè sigui adepte al certamen; tampoc per haver cantat un rap amb Els Laietans fa dos anys, sinó perquè Serra, amb el director d'escena Xavier Albertí i la cuinera Carme Ruscalleda, inauguren un nou projecte de la fira que substitueix la figura de l'artista convidat, fins ara un dels trets distintius del certamen. La nova proposta es dirà Pregons i cadascun dels tres protagonistes tindrà 15 minuts per, a través de tres accions, convèncer el públic de per què la cultura popular és potent i vigent. Tot ells, això sí, de manera separada i en tres moments diferents al llarg de la celebració de la fira.

Pregons no neix amb vocació de continuïtat sinó com un "projecte singular d'aquesta edició", explica David Ibáñez, director artístic del mercat manresà. Aquesta "transformació del concepte d'artista convidat" (que l'any passat ja no es va poder desenvolupar com estava previst per la mort de Peret) es jugarà a la prèvia a través de petites càpsules que s'aniran publicant als mitjans i després, ja, a la fira. Màrius Serra serà l'encarregat d'obrir el foc amb "Pregó poliglot sota el paraigua d'una única llengua" ( o "com demostrar que el català és la mare de totes les llengües del món"). Quinze minuts de dissertació, el dijous 15 d'octubre al teatre Kursaal abans de l'espectacle inaugural, In Somni, que oferiran Kulbik i la Cobla Sant Jordi. Divendres 16, el músic i director d'escena Xavier Albertí comptarà amb la seva inseparable Wanda Pitrowska, curiosa directora d'orquestra polonesa inventada pel director del TNC, amb qui oferirà un "Pregó a dues bandes i una sola veu amb piano" en un espai no menys curiós: el saló del primer pis de la Buresa. I finalment la cuinera estrella Carme Ruscalleda prepararà un "Pregó de forquilla i tovalló", que es podrà veure a la plaça Major de Manresa el diumenge 18 d'octubre.

Roger Mas

El cantautor solsoní serà un dels grans protagonistes de la fira de la majoria d'edat. Mas ha triat la Mediterrània per estrenar el seu últim disc, Irredempt. Ho farà sol amb una guitarra i acompanyat únicament de l'escenografia de Lluís Danès. La resta de noms propis del certamen seran el guitarrista flamenc Tomatito, en la seva única actuació a Catalunya; Kulbik i la Cobla Sant