La Balma del Gai de Moià, el jaciment epipaleolític més important de Catalunya, serà excavat per última vegada d'aquí a només 9 dies després de 21 anys de treballs sobre el terreny. Els arqueòlegs de la Universitat de Barcelona, dirigits per Jordi Nadal, van arribar ahir al matí a la capital del Moianès per iniciar l'última campanya, i s'hi estaran fins al dia 30 de juliol.

El motiu que explica el final de les excavacions és l'esgotament del jaciment o, si més no, de la zona sobre la qual han estat treballant els arqueòlegs durant aquest temps. Jordi Nadal, que ha estat al capdavant de totes les campanyes, comenta que "la Balma del Gai no té per què estar necessàriament del tot exhaurida, però estem arribant al nivell estèril, i la idea d'aquestes últimes excavacions és poder arribar a tota l'àrea que tenim oberta, que és d'uns 20 metres quadrats".

El nivell estèril està format per un llit de pedres procedents d'un període molt fred amb fenòmens de glaç i desglaç, fa 13.000 anys, i indica la falta d'ocupació humana. Per això, si tot va com s'ha previst, l'estiu que ve els arqueòlegs ja no hi tornaran a excavar i se centraran en el treball d'anàlisi de les restes.