Cinquanta-vuit films de dotze nacionalitats i de temàtiques diverses, divuit dels quals de producció catalana, participaran a partir de dilluns en la secció oficial del Festival Internacional de Cinema de Cerdanya. El certamen, que enguany ha rebut més de 700 treballs, xifra rècord en les sis edicions, tira endavant malgrat les dificultats econòmiques i torna als orígens recuperant l'activitat durant tota la setmana del festival, del 27 de juliol al 2 d'agost. El festival, destaca el seu director, Jordi Forcada, ha vist com s'incrementava la participació, en especial, de treballs catalans i films dirigits per dones. Aquesta proporció, subratlla, "té el seu reflex dins de la selecció oficial del festival", on una dotzena dels 58 treballs a concurs els signen directores. Així mateix, el 80 % dels films a concurs són curtmetratges.

El festival té un pressupost de 13.700 euros i, de moment, pendent d'una subvenció de la Diputació de Girona, l'únic ajut públic que rebrà -denegada aquesta setmana una subvenció de 6.700 euros de la Generalitat- són els 2.500 que aporta l'Ajuntament de Puigcerdà. La resta, com explica Forcada, surt de les quotes dels 120 socis del Grup de Recerca de la Cerdanya, que aixopluga el festival, i de les aportacions a títol personal. El certamen, d'entrada gratuïta a totes les activitats, ha programat dotze sessions al Museu Cerdà, seu del festival.

Amb la "modesta" intenció d'assemblar-se en petita escala, explica Forcada, al festival de Locarno, el certamen cerdà atorga el premi gros (500 euros i un trofeu) al film que decideix el públic amb les seves votacions. I és que la complicitat del públic és "molt important", diu Forcada. A més, assegura, "té molt criteri".