El capelladí Joan Pinyol ha estat qui ha localitzat la biblioteca particular dels matrimoni d'artistes Albert Ràfols-Casamada i Maria Girona i quadres del pare Albert Ràfols Cullerés al Mercat dels Encants de Barcelona.

Al facebook de Millorem Capellades, el capelladí Joan Pinyol explicava aquesta matinada la seva troballa. «Aquesta tarda he tingut un disgust immens que m'ha trencat el cor. A la part més baixa del Mercat dels Encants he vist una pila de llibres i de quadres i quan m'hi he apropat el venedor m'ha dit que tot allò era la biblioteca particular d'un artista de nom Ràfols-Casamada. He començat a remenar i no m'enganyava: Llibres d'art, llibretes amb apunts manuscrits, llibretes amb esbossos de dibuixos, quadres de l'Albert Ràfols - Casamada, apunts de la Maria Girona, quadres del pare Albert Ràfols Cullerés, llibres il·lustrats pels dos artistes finats, cartes personals, fotografies íntimes. .. en veure'm commogut el venedor ha anat fent pacs de mala manera i m'oferia preus rodons de més de mil euros. No ho he pogut resistir i he marxat plorós. Som nosaltres els que volem construir un nou país? De quina manera si som capaços de menystenir el llegat cultural d'artistes com l'Albert i la Maria? Avui m'avergonyeixo de ser català i de tenir els responsables culturals que tenim»

D'altra banda, aquest dissabte un particular ha comprat un dels lots, que inclou llibres, pòsters i algunes cartes i fotografies. El Departament de Cultura de la Generalitat ha aconseguit paralitzar la venda dels altres dos lots que disposava el paradista, que els hauria adquirit en una subhasta. El comprador, Enric Palmitjavila, ha explicat a l'ACN que encara no sap que hi ha al lot perquè l'ha comprat a pes i «ara ve el treball d'examinar-lo» perquè un cop catalogat, estarà obert a una «estreta col·laboració» amb el Departament de Cultura de la Generalitat.