El concert que donarà el tret de sortida a la programació de l'Humus Mediterrani anirà a càrrec del guanyador del nou premi de votació popular del Concurs Sons de la Mediterrània. D'aquesta manera, la formació que obtingui el reconeixement gran per part del públic, podrà actuar a la secció off del certamen manresà. Aquest és una de les novetats de la secció off que aquest any inclou un total de deu propostes que tenen la música i la cançó tradicional com a eix comú. Entre els dies 15 i 18 d'octubre, actuaran formacions com 'Malva de runa', 'Cobleta de la copeta', 'Cap cadira' o 'Trio Torreta', grups que s'han triat entre les 30 propostes que aquest any han rebut els responsables de la programació.

L'Humus Mediterrani arriba a la seva tercera edició amb la voluntat de seguir la línia d'altres anys, i és per això que els seus responsables han anat a buscar a "allà on es gesta la música tradicional". El membre de l'equip programador D'arrel, Josep Huguet, ha explicat que el programa s'ha creat a partir de la premissa de trobar "la pedrera" de gent que comença, que és aficionada o de professionals que també tenen propostes relacionades amb la cançó i la música tradicional.

El primer dels concerts que es podran veure en el marc d'aquest off de la Fira Mediterrània es farà el dijous 15 d'octubre i anirà a càrrec del guanyador de la votació popular del Concurs Sons. Aquest certamen ha incorporat aquesta modalitat i, entre els dies 1 i 18 de setembre, tothom qui vulgui podrà votar per internet al seu grup preferit entre la quarantena de formacions que han participat al concurs. No entren dins la votació popular els quatre finalistes que ja tenen l'oportunitat d'actuar a la fira. Els grups 'Malva de runa' i la 'Cobleta de la copeta', són les formacions que tancaran aquest primer dia d'actuacions a l'espai D'arrel situat al restaurant Veigé.

L'endemà serà un dia "més ballable" amb les cinc veus femenines de 'Cap cadira', la fusió d'estils i l'humor de 'Trio Torreta' i les músiques tradicionals de les Illes que portarà la formació 'Ballugall'. Dissabte serà el torn de 'Txaç', que presentarà una proposta que es nodreix de la música d'arrel mediterrània, i també actuarà 'La canya sorda', amb ritmes que fusionen la tradició amb la modernitat i amb la participació de l'Escola de grallers dels Geganters de Manresa. El grup 'Morena' tancarà el dissabte amb versions de cançons conegudes traduïdes al català i, per últim, diumenge actuarà 'La fidula harmònica' de l'Aula de Música Tradicional i Popular de Salt.

David Ibáñez, director artístic de la Fira Mediterrània, ha explicat que l'Humus és "un projecte estratègic per la Fira Mediterrània" perquè permet tocar la música d'arrel "en profunditat" i arribar a un segment de grups emergents "absolutament necessari". Ibáñez també ha destacat la "bona coordinació" amb D'arrel en la definició d'horaris i de grups i també ha remarcat la presència d'escoles de música que fan que sigui una programació "molt participativa".