El bibliòfil i estudiós berguedà Ramon Felipó recupera un vell llibre sobre el dret civil català a l'illa de Sardenya. La influència dels catalans a la ciutat de l'Alguer i a l'illa va donar lloc a aquest document que va redactar el 1914 Josep Oriol Anguera de Sojo. Es tracta d'una reproducció facsímil, amb l'ortografia prefabriana, d'El dret català a l'illa de Sardenya, que ara arriba al públic editat per Llibres de l'Índex i acompanyada d'una interessant introducció en la qual Felipó repassa de manera breu la història del Dret Civil català, les diferències amb el dret castellà, i la voluntat de pervivència de la normativa pròpia que hi ha hagut.

Recorda Felipó que Felip V el va mantenir i que el general Franco el va derogar, però va continuar funcionant en molts àmbits. Felipó ha recuperat aquest text perquè, fruit de les seves habituals visites a la ciutat de l'Alguer, l'arxiver municipal, Gianfranco Piras, li va demanar si el podia trobar per Catalunya. Felipó va repassar biblioteques i arxius, però finalment el va trobar en una botiga de llibres de vell, el va comprar i l'ha cedit a l'arxiu de l'Alguer per als estudiosos. I per a la seva divulgació ha fet aquesta edició facsímil en la qual es pot veure el document en una impressió actualitzada i amb la introducció al document que ha fet ell mateix.

Josep Oriol Anguera de Sojo va publicar aquest llibre després de viatjar a Sardenya els mesos d'agost i setembre de l'any anterior a la publicació, el 1913. Volia conèixer la realitat de l'aplicació del dret català en aquest illa i difondre'l. La defensa del dret català està estretament lligada a la identitat nacional catalana; llavors, com abans, el dret privat propi era considerat com un dels elements singulars de Catalunya.