Regió 7

Catàleg d´encants de la Catalunya Central

Una guia de l'escriptor i fotògraf Jordi Bastart recorre l'Anoia, el Bages, el Berguedà, el Moianès, el Lluçanès i Osona cercant les més atraccions rellevants

18.08.2015 | 07:53
El castell de Cardona és un dels grans elements patrimonials de la Catalunya Central.
El castell de Cardona és un dels grans elements patrimonials de la Catalunya Central.

És significatiu que la paraula més gran que apareix a la portada d´una guia que parla de les comarques de l´Anoia, el Bages, el Berguedà, el Moianès, Osona i la subcomarca del Lluçanès sigui «Barcelona». Un absurd notable tenint en compte que l´únic motiu que relliga aquests territoris amb la denominació de la capital catalana és l´ens provincial homònim. Però el turisme, avui en dia, s´afarta d´usar i abusar de l´etiqueta de la ciutat que es desborda amb milions de visitants any rere any. I una de les conseqüències ha estat la creació de dues marques: Paisatges Barcelona i Pirineus Barcelona.

Feta aquesta prèvia, cal comentar que es tracta d´un llibre de l´editorial Cossetània que aborda amb una certa profunditat els encants paisatgístics, culturals i patrimonials de les cinc comarques esmentades i la que encara no ho és perquè un referèndum ho va impedir. La guia pretén donar notícia «d´un territori ben divers que s´articula al voltant de quatre rius principals ­–l´Anoia, el Cardener, el Llobregat i el Ter– i que s´estén des de la planes de la Catalunya Central fins a les altes muntanyes del Cadí-Moixeró». Com en molts llibres d´itineraris, no hi falta l´apartat gastronòmic.

Sota el jou abassegador que la ciutat de Barcelona exerceix en l´ecosistema turístic català, i contra el qual només poden, mínimament, competir les costes Brava i Daurada, intenta treure el cap l´anomenada Catalunya Central, curulla d´encants poc visitats. L´abadia de Montserrat és l´excepció que confirma la regla.

L´escriptor i fotògraf Jordi Bastart divideix cadascuna de les comarques en subsectors geogràfics i conclou el viatge per aquests paratges amb una selecció de productes alimentaris típics de l´indret i un breu catàleg de fires i festes remarcables de la zona. D´aquesta manera assoleix l´autor el propòsit de suggerir itineraris parcials per conèixer una mica a fons el territori a recórrer, ja sigui en cotxe per enllaçar els punts o bé a peu per apropar-se a aquesta experiència d´una altra manera.

Els cursos fluvials marquen les rutes de l´Anoia, amb el riu que té el nom de la comarca com a eix central, i el Bages, que cavalca al llom del Cardener i el Llobregat abans que ambdós conflueixin al terme de Castellgalí. La vigència del llegat ibèric dels ausetans és l´argument que defineix el viatge per Osona. Del Moianès se´n destaca la seva joventut, ja que la constitució de la comarca data de l´abril d´aquest any. La paret pirinenca que treu el cap pel nord és el leitmotiv d´un Berguedà ric en contrastos, i en parlar del Lluçanès es refereix Bastart a la singularitat històrica de la regió.

Senderisme i turisme

La col·lecció de guies Azimut del segell editorial Cossetània és una institució en el món del llibre, el senderisme i la muntanya a Catalunya. Les comarques centrals han estat objecte al llarg dels anys de nombrosos treballs que n´han remarcat la seva potencialitat com a territori excursionista. Aquest nou títol de Bastart, autor, entre d´altres, de guies sobre la Ruta del Cister, les Terres de l´Ebre, les terres de Lleida, les serralades prepirinenques i el litoral de les comarques barcelonines, afegeix a les recomanacions habituals sobre els camins a resseguir el reclam dels elements patrimonials dels pobles i les ciutats. No en va, aquest s´ha convertit en els darrers anys en un cavall de batalla de les administracions en l´intent per aconseguir el vistiplau del turisme.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultures

Cardona dóna la campanada en el setè art

L'Acadèmia del Cine Europeu distingeix la col·legiata del castell com un espai emblemàtic de la...

La Festa del Cinema torna aquest dilluns amb entrades a 2,90 euros

La Festa del Cinema torna aquest dilluns amb entrades a 2,90 euros

Per poder gaudir de l'onzena edició d'aquesta iniciativa cal registrar-se prèviament a la seva...

Un discjòquei que punxa i canta poesia

Un discjòquei que punxa i canta poesia

Xavier Serrano sorprèn el públic d'El Sielu amb onze poemes d'autors catalans adaptats des del...

Masha Alyokhina, membre de les Pussy Riot empresonada per Putin, arriba al Konvent

Masha Alyokhina, membre de les Pussy Riot empresonada per Putin, arriba al Konvent

L'artista, en la seva primera visita a l'estat, participarà la setmana que ve en el festival...

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.

 
Enllaços recomanats: Premis cinema