És significatiu que la paraula més gran que apareix a la portada d´una guia que parla de les comarques de l´Anoia, el Bages, el Berguedà, el Moianès, Osona i la subcomarca del Lluçanès sigui «Barcelona». Un absurd notable tenint en compte que l´únic motiu que relliga aquests territoris amb la denominació de la capital catalana és l´ens provincial homònim. Però el turisme, avui en dia, s´afarta d´usar i abusar de l´etiqueta de la ciutat que es desborda amb milions de visitants any rere any. I una de les conseqüències ha estat la creació de dues marques: Paisatges Barcelona i Pirineus Barcelona.

Feta aquesta prèvia, cal comentar que es tracta d´un llibre de l´editorial Cossetània que aborda amb una certa profunditat els encants paisatgístics, culturals i patrimonials de les cinc comarques esmentades i la que encara no ho és perquè un referèndum ho va impedir. La guia pretén donar notícia «d´un territori ben divers que s´articula al voltant de quatre rius principals ­-l´Anoia, el Cardener, el Llobregat i el Ter- i que s´estén des de la planes de la Catalunya Central fins a les altes muntanyes del Cadí-Moixeró». Com en molts llibres d´itineraris, no hi falta l´apartat gastronòmic.

Sota el jou abassegador que la ciutat de Barcelona exerceix en l´ecosistema turístic català, i contra el qual només poden, mínimament, competir les costes Brava i Daurada, intenta treure el cap l´anomenada Catalunya Central, curulla d´encants poc visitats. L´abadia de Montserrat és l´excepció que confirma la regla.

L´escriptor i fotògraf Jordi Bastart divideix cadascuna de les comarques en subsectors geogràfics i conclou el viatge per aquests paratges amb una selecció de productes alimentaris típics de l´indret i un breu catàleg de fires i festes remarcables de la zona. D´aquesta manera assoleix l´autor el propòsit de suggerir itineraris parcials per conèixer una mica a fons el territori a recórrer, ja sigui en cotxe per enllaçar els punts o bé a peu per apropar-se a aquesta experiència d´una altra manera.

Els cursos fluvials marquen les rutes de l´Anoia, amb el riu que té el nom de la comarca com a eix central, i el Bages, que cavalca al llom del Cardener i el Llobregat abans que ambdós conflueixin al terme de Castellgalí. La vigència del llegat ibèric dels ausetans és l´argument que defineix el viatge per Osona. Del Moianès se´n destaca la seva joventut, ja que la constitució de la comarca data de l´abril d´aquest any. La paret pirinenca que treu el cap pel nord és el leitmotiv d´un Berguedà ric en contrastos, i en parlar del Lluçanès es refereix Bastart a la singularitat històrica de la regió.

Senderisme i turisme

La col·lecció de guies Azimut del segell editorial Cossetània és una institució en el món del llibre, el senderisme i la muntanya a Catalunya. Les comarques centrals han estat objecte al llarg dels anys de nombrosos treballs que n´han remarcat la seva potencialitat com a territori excursionista. Aquest nou títol de Bastart, autor, entre d´altres, de guies sobre la Ruta del Cister, les Terres de l´Ebre, les terres de Lleida, les serralades prepirinenques i el litoral de les comarques barcelonines, afegeix a les recomanacions habituals sobre els camins a resseguir el reclam dels elements patrimonials dels pobles i les ciutats. No en va, aquest s´ha convertit en els darrers anys en un cavall de batalla de les administracions en l´intent per aconseguir el vistiplau del turisme.