"Som un poble petit dins d'una comarca petita, que forma part d'un país petit, i hem apostat pel germà petit de les arts escèniques: el circ". Amb aquestes paraules, l'alcalde de Collsuspina, Oriol Batlló, inaugurava ahir al migdia, des de la plaça Major, el primer festival sobre aquesta temàtica que se celebra a la Catalunya Central. Durant tot el matí, més de 300 persones es van aplegar al petit poble moianès, que es va convertir en un gran escenari de circ amb actuacions al carrer, música, tallers i, fins i tot, una fira de productes artesans amb ceràmiques, pintures, ungüents naturals i joies fetes a mà.

Un dels atrafagats organitzadors, Xavier Vinuesa, explicava que a primera hora la pluja els havia fet un petit ensurt: "a les 8 del matí han caigut quatre gotes, i alguns paradistes no sabien si muntar o no. Per sort, el dia s'ha arreglat". El festival, doncs, va arrencar amb normalitat amb la inauguració d'una exposició fotogràfica de Pallassos Sense Fronteres, una mostra de 25 imatges molt expressives que constitueixen un testimoni directe de la feina dels artistes amb els nens i nenes de països en conflicte com el Líban, Jordània i l'Iraq, on els pallassos hi han portat "la revolució del riure".

A continuació es van iniciar tallers de malabars i maquillatge per als més menuts, que van poder aprendre i experimentar amb l'art del circ. Una de les participants va ser l'Ariadna Boronat, una nena de 7 anys de Moià que venia acompanyada per la seva mare. "A mi el que m'ha agradat més ha estat el taller de fer girar el plat", comentava. En Gil Farré, de l'Estany, es va decantar per les masses i el diàbolo. El seu pare explicava que havien vingut a Collsuspina a passar-hi tot el dia per petició del més petit de la família.