La Fira Mediterrània de Manresa arrodoneix la seva programació amb dues propostes que són el resultat d'un projecte social. Per una banda es podrà veure l'espectacle 'Bon Nadal o l'últim sopar', de la Companyia Marta Carrasco, que és el resultat del treball que ha fet la coreògrafa vallesana amb un grup de persones amb malalties mentals. Per l'altra, el certamen també inclou una mostra del projecte Cabal Musical que dóna suport i promou grups i músics joves de la Franja Besós. La Fira, que se celebrarà entre els dies 15 i 18 d'octubre, també compta amb la participació de cinc formacions que donaran a conèixer el seu treball a la Llotja Professional i la nova instal·lació interactiva de Toc de Fusta.

En l'àmbit de les arts comunitàries, el certamen ha programat l'espectacle 'Bon Nadal i l'últim sopar' el diumenge 18 d'octubre a la sala petita del Teatre Kursaal. Es tracta d'una proposta duta a terme en el marc de L'Altre Festival i que mostra el resultat del treball que ha fet la coreògrafa vallesana Marta Carrasco amb un un grup de persones amb malalties mentals. L'altre projecte arriba de la mà de Taller de Músics i inclou l'actuació del grup Fatlipz y Adry Bueno amb l'acompanyament de les Cordes del Món.

Músiques del món a la Llotja Professional

La programació dels showcases, les càpsules artístiques de 30 minuts de durada que es presenten a la Llotja Professional, començarà dijous 15 d'octubre amb l'actuació de Maria Arnal i Marcel Bagés, que interpreten músiques de tradició oral de la península ibèrica. L'endemà, serà el torn del gallec Davide Salvado, que actuarà per primera vegada a Catalunya i presentarà el seu darrer treball discogràfic Lobos. Divendres també serà el torn del quartet que encapçala el pianista d'Istambul Gökhan Sürer i la seva proposta de sons tradicionals de la península d'Anatòlia.

Un dels joves guitarristes més talentosos del moment, Pau Figueres, arribarà dissabte per presentar el seu primer treball en solitari i, el mateix dia, el programa del showcase inclourà l'actuació dels occitans Vox Bigerri, un dels millors exponents actuals en polifonia pirenaica. Aquestes actuacions, com la resta de la programació que es duu a terme a la Llotja Professional, estan adreçades al miler de professionals que s'acrediten cada any.

Cultura popular i jocs

A la presència de les propostes de tradició que hi ha al programa de la Fira Mediterrània, cal afegir les cercaviles que oferirà diumenge 18 d'octubre la Colla Gegantera Fal·lera Gironina. Aquesta entitat, que porta més de 20 anys treballant per la recuperació de la tradició gegantera de Girona, estarà representada a Manresa amb els Gegants, els Capgrossos i els Bastoners, en companyia de la seva banda de músics.

Per altra banda, la Plaça Fius i Palà serà l'espai de dues de les principals propostes emmarcades en el món dels jocs. Es podrà gaudir de 'El món del joc en l'univers Joan Amades', de la Companyia de Jocs l'Anònima, i de la nova col·lecció de Els amics d'en Crusó, la instal·lació interactiva d'autòmats, jocs infantils i trencaclosques de Toc de Fusta. També adreçat a un públic familiar, la Fira instal·larà al Centre Cultural el Casino el Castelloscopi, una instal·lació pedagògica audiovisual dels castellers del Poble-sec, que pretén que l'espectador capti les sensacions que es viuen dins d'un castell.

Guanyador del Concurs Sons

Com a guanyadors de l'any passat de la final de la VII edició del Concurs Sons de la Mediterrània, els Mox tornaran a actuar a la Fira amb la seva fusió de cant d'estil valencià i una manera molt particular d'entendre el rock. Durant el concert que faran divendres 16 d'octubre, els valencians presentaran el seu nou treball discogràfic 'Tuactes i rebomboris'.