Regió 7
notes de cal pardal

carta oberta a felip VI d´Espanya

29.08.2015 | 08:19
carta oberta a felip VI d´Espanya
carta oberta a felip VI d´Espanya

E
scolta, Majestat, el prec d'un català republicà independentista. Pel teu bé i el del teu país, has de demostrar sense demora el coratge i el patriotisme que segons l'èpica tradicional adornen les testes coronades. Per curar-se d'una part grossa dels seus mals, Espanya necessita tres gràcies que, com el geni de la llàntia, només tu li pots concedir.
La primera, que hauria d'ofegar de vergonya tots els partits que han tocat poder a Madrid, incloent-hi CiU i el PNB, és purgar i democratitzar l'exèrcit de cap a peus, per tal que tots els teus súbdits tinguin els mateixos drets. Les denúncies que de tant en tant esclaten públicament com un abscés, insinuen cossos amagats a vessar de pus: despòtics, oligàrquics, classistes i fastigosament masclistes. Dignes hereus d'un franquisme latent.
La segona, que per a tu és la bona, és sotmetre la Monarquia al sufragi de la ciutadania. Ja saps que el teu pare el va entronitzar el dictador, i que només el poble et pot concedir la sobirania que li va usurpar precisament el dictador... amb l'ajut d'una facció traïdora de l'exèrcit. Si jugues bé la primera basa i planteges la segona amb transparència, és perfectament possible que passis la prova de les urnes i et converteixis en el primer Borbó de la història ungit en referèndum. Oh prodigi.
La tercera, la més urgent, és també la més difícil. Atès que actualment la nació gallega, la basca i la catalana formen part del teu Reialme, tu, en tant que Cap de l'Estat, hauries de reclamar a l'Estat que els reconegui el dret a decidir si volen esdevenir estats independents. Sense amenaces ni coaccions ni xantatges ni venjances ni rancors. De bonrotllo, si em permets l'expressió. Llavors es compliria la promesa profètica que vas fer el 1990 en afirmar: "Catalunya serà el que els catalans vulguin que sigui". Amén.
Són tres tasques hercúlies, perquè la Cort del Regne és un femer sectari enrocat en les seves pròpies dejeccions, però ningú no pot negar que la proesa és digna d'un Rei. Amb una majúscula independentista i republicana, sí.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultures

Cardona dóna la campanada en el setè art

L'Acadèmia del Cine Europeu distingeix la col·legiata del castell com un espai emblemàtic de la...

La Festa del Cinema torna aquest dilluns amb entrades a 2,90 euros

La Festa del Cinema torna aquest dilluns amb entrades a 2,90 euros

Per poder gaudir de l'onzena edició d'aquesta iniciativa cal registrar-se prèviament a la seva...

Un discjòquei que punxa i canta poesia

Un discjòquei que punxa i canta poesia

Xavier Serrano sorprèn el públic d'El Sielu amb onze poemes d'autors catalans adaptats des del...

Masha Alyokhina, membre de les Pussy Riot empresonada per Putin, arriba al Konvent

Masha Alyokhina, membre de les Pussy Riot empresonada per Putin, arriba al Konvent

L'artista, en la seva primera visita a l'estat, participarà la setmana que ve en el festival...

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.

 
Enllaços recomanats: Premis cinema