Josep Maria Descarga i Obradors (Manresa, 1927-2006), molt vinculat a l'Orfeó Manresà, és considerat un referent del cant coral a la Catalunya Central. La família del músic n'ha cedit el fons documental a l'Ajuntament de Manresa i, així, serà conservat i posat a disposició dels ciutadans a l'Arxiu Comarcal.

El fons abraça una important documentació de l'activitat del músic que inclou partitures manuscrites i impreses, anotacions i arranjaments musicals, impresos i publicacions, així com altre material relatiu a les entitats i a la vida musical i cultural de la Manresa de la segona meitat del segle XX.

Amb aquesta donació, la família del músic manresà manifesta la seva voluntat que aquest fons ingressi a l'Arxiu Comarcal per tal de conservar-lo i fer-lo accessible als investigadors. Per la seva banda, l'Ajuntament de Manresa reconeix el valor històric i cultural d'aquest fons documental. El contrac-te de cessió el van signar la vídua i la filla del músic, Carme Font i Rosa Maria Descarga, i l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent. Durant l'acte de signatura, els van acompanyar el regidor de Cultura, Joan Calmet, i el director de l'Arxiu Comarcal, Marc Torras.