El Museu Picasso de Barcelona exposarà per primer cop a l'estat a partir d'avui i fins al 14 de desembre l'obra del pintor malagueny Dona amb xal blau. Adscrita a l'època blava de l'artista, l'obra pertany a l'Aichi Prefectural Museum of Art de Nagoya i es va pintar a Barcelona. El quadre es mostrarà juntament amb altres obres d'aquest període que formen part de la col·lecció del museu.

Dona amb xal blau és un oli de 60,3 per 52,4 centímetres, datat entre gener i octubre del 1902, que confirma el canvi estilístic iniciat per Picasso uns mesos abans a París. Aquesta obra sempre va formar part de la col·lecció personal de l'artista i, quan el 1932 la Kunsthaus de Zuric va organitzar la primera exposició de Picasso en un museu, l'artista la va seleccionar perquè formés part de la mostra, on també es van exposar La vida i Terrats de Barcelona.

A canvi de la cessió temporal d'aquesta obra per part del museu japonès, el Museu Picasso participa amb els dibuixos Un savi (1899-1900); Pere Romeu caracteritzat de boer i altres croquis (menú de Quatre Gats) (1899-1900); Sebastià Junyent Sans (cap al 1903); Autoretrat (1896) i Jaume Sabartés amb quevedos (1901), en l'exposició Picasso: Secrets of a Genius, que tindrà lloc al museu nipó del 3 de gener al 21 març del 2016.

A les acaballes del 1901, Picasso va emprendre un canvi de paleta abandonant la policromia exuberant de la primera meitat d'any i es va inclinar cap a la preponderància gairebé monocroma del morat. Al mateix temps, recorda el Museu Picasso, va iniciar un canvi iconogràfic gradual, passant de mostrar dones nocturnes i bevedores d'absenta a altres de torbades i retretes, o maternitats angoixants.