El cineasta manresà David Victori va guanyar al 2012 amb el curt 'La Culpa' el 'Your Film Festival', un important concurs de curtmetratges convocat per YouTube i Emirates. Victori se'n va endur el primer premi -valorat en 500.000 dòlars -per crear un curt per a YouTube amb Ridley Scott i Michael Fassbender com a productors. Tres anys després, Victori torna al Festival de Venècia per presentar el curtmetratge serialitzat 'Zero'. El film gira al voltant d'una família que viu el seu propi drama familiar amb el fet que al món sencer falla la gravetat. "Que algú que estimes es mori al teu voltant és tan inexplicable com que un dia falli la gravetat", ha dit Victori, en una entrevista a l'ACN.

Victori ha recordat que quan el curtmetratge de 'La Culpa' que havia fet amb la productora Roxbury ja portava dos anys des que es va estrenar el 2010 al Festival de Sitges i portava recorreguts diferents certàmens, va saber sobre el Festival de Youtube i el premi i va decidir que era el moment d'enviar-lo i participar-hi. "Aquí va començar l'aventura". En total, s'hi van presentar 15.000 curts, 50 van arribar a les semifinals que es van posar a votació popular a Yutube i els 10 més votats van anar a Venècia i allí havien de presentar el projecte que farien en el cas de guanyar. El premi que oferia el festival era un projecte original per Youtube produït per Michael Fassbender i Ridley Scott. "Quan vaig sortir guanyador ens vam posar a treballar amb Scott Free Films", que és la productora del director de films com 'Blade Runner' o 'Gladiator', amb aquest nou projecte.

Quan va arribar a la final, va presentar una proposta, un teaser i un petit dossier sobre què faria si guanyava. El projecte es deia 'Gravity', sense tenir coneixement que Alfonso Quarón faria un llargmetratge amb aquest nom. "Els hi vaig presentar un teaser amb les possibilitats de la idea i els va convèncer i a partir d'aquí vam començar a treballar per desenvolupar la pel·lícula junts".

El curtmetratge serialitzat 'Zero' té com argument que "un dia la gravetat al món falla de forma intermitent i de cop i volta floten coses petites, torna la gravetat i de cop torna a fallar i comencen a flotar coses de més pes". Més enllà d'aquest context, la història segueix las vides d'un pare i un fill que passen "un moment important a les seves vides i és la gestió de la mort de la mare". Els dos personatges intenten retrobar-se perquè es troben separats en el moment que té lloc la catàstrofe.

La primera idea va ser el de la gravetat i "què passaria si aquesta fallés al món". Més enllà, Victori va anar treballant el guió i va trobar un paral·lelisme amb la pèrdua d'un ésser estimat amb que de cop hi hagués una catàstrofe inexplicable en el món. Que algú que estimes es mori és tan inexplicable com que un dia falli la gravetat. Són coses que no esperes que un dia passen".

Michael Fassbender

Victori ha treballat tot el procés de 'Zero' amb Scott Free Films de Londres. En la fase de guió el cineasta català va tenir l'oportunitat, ja que Fassbender feia de productor executiu, de veure's amb ell a Los Angeles i parlar del guió. L'actor el va aconsellar sobre el text i sobre com creia que podia encarar el rodatge. "Asseure't amb ell a parlar del projecte i que et digui que ho treballi d'una forma o un altre quan ha treballat amb Ridley Scott o Terrence Malik fa que el teu aprenentatge es multipliqui".

El director cinematogràfic ha ressaltat que Scott Free Films va ser molt respectuós i van ser uns productors excel·lents. "Sempre em deien que era el meu premi i que em volien ajudar. De la llibertat que he tingut amb ells no en tinc cap queixa i he fet el projecte que realment somiava".

El rodatge va ser a Los Angeles. Victori va voler rodejar-se d'un equip de gent de Los Angeles, però ha reconegut que també va tenir la sort de convèncer catalans per anar a rodar amb ell com el Daniel Aranyó, director de fotografia, Laia Ateca, directora d'art, o Sandra Victori, germana del director, com a decoradora.

El pressupost era el del premi de mig milió de dòlars pel projecte. "És el pressupost més alt amb el que he comptat fins ara, però va ser un projecte complex, amb molts efectes especials i 14 dies de rodatge".

Estrena a Venècia i al Festival de Sitges

'Zero' s'estrenarà mundialment al Festival de Venècia. "Em fa molta il·lusió perquè és on em van donar el premi". Es presenta a la secció Orizzontti i després de Venècia, es presentarà al Festival de cinema de Sitges a la secció oficial de curtmetratges. Tenen posteriorment la intenció d'estrenar-lo a finals d'octubre a tot el món a Youtube.