La historiadora de l'art Blanca Giribet publicava el novembre passat el llibre Barcelona 1900-1917. Reportatges d'Adolf Mas (Viena Edicions i Ajuntament de Barcelona), un volum que redescobria el solsoní Adolf Mas (1860-1936) com un dels principals fotoperiodistes catalans de principi del segle XX, un autor que fotografiava des dels estralls de la Setmana Tràgica fins als protagonistes de la vida social. Reconegut per ser un dels cinc integrants de la llegendària expedició pel Pirineu que el 1907 va redescobrir el romànic català amb Puig i Cadafalch al capdavant, el seu ingent arxiu, format per 106.000 imatges es conserva a l'Institut Amatller d'Art Hispànic (IAAH).

El llibre es va presentar al Museu d'Història de Barcelona (MUHBA), que produeix, en col-laboració amb l'Institut Amatller d'Art Hispànic i Viena Edicions, la videoinstal·lació La Barcelona del nou-cents: Adolf Mas que signa Giribet i que avui s'inaugura, a les 7 de la tarda, a la capella de Santa Àgata (plaça del Rei, s/n). Com explica la seva autora, en la mostra es posaran a l'abast del públic moltes de les fotografies publicades al llibre però també altres d'inèdites que ha seleccionat de l'Arxiu Mas de l'IAAH. Giribet és besnéta de Concepció Mas Valls, que va ser neboda d'Adolf Mas.

La Barcelona del nou-cents: Adolf Mas es podrà veure fins al dia 15 de novembre, de dimarts a dissabte, de 10 a 19 h, i els diumenges, de 10 a 20 h.