El 65% dels mestres poden tenir alteracions de la veu. La disfonia és la segona causa de baixa d'aquest col·lectiu. A més, es calcula que el 5% de la població general pot desenvolupar aquesta problemàtica, especialment altres professionals que utilitzen de forma destacada la parla com a comunicadors, comercials, telefonistes... La veu, en la seva forma cantada, és també una eina de treball per a cantants i actors, ja siguin professionals o amateurs. És per això que la tercera Jornada de la Salut dels Músics i les Arts Escèniques, que se celebrarà el 2 d'octubre a la FUB, al campus manresà de la UVic-UCC, posarà l'èmfasi en la salut vocal de tots els professionals que utilitzen la veu com a mitjà d'expressió cantada. No obstant això, l'enfocament també és interessant per a d'altres professionals que també fan un ús intensiu de la veu, encara que no sigui des del punt de vista artístic.

La classe magistral de la jornada anirà a càrrec de Nina, cantant i actriu (per exemple, als musicals Mamma mia! i Mares i filles, que es va poder veure diumenge passat al teatre Kursaal de Manresa). L'artista, que ha fundat Nina Studio Pilates and Voice, també és logopeda i, precisament, va completar el seu currículum acadèmic a la FUB. A final del 2013 va publicar el llibre Amb veu pròpia (Columna), un homenatge a la veu i a l'ofici de cantar. A més, la jornada inclourà dos tallers pràctics. Un anirà càrrec de la mateixa Nina, que es dedicarà a la pràctica del pilates per a l'entrenament integrat de cos i veu. L'altre, a càrrec de Betlem Gomila, directora de projectes de la Fundació Ciència i Art de l'Institut de Fisiologia i Medicina de l'Art de Terrassa, tractarà sobre com transformar la por escènica en potencial a dalt de l'escenari.

Les inscripcions per a la jornada, impulsada per Mútua Intercomarcal i Prevint, i organitzada conjuntament amb el Campus Manresa, es poden fer fins al 30 de setembre a efc.umanresa.cat. El preu és de 30 euros.

El tema de la jornada de la salut dels músics i les arts escèniques s'ha escollit per tal de donar a conèixer la nova unitat professional de la Clínica Universitària, dedicada a la veu. És la primera unitat especialitzada en veu parlada i cantada de la Catalunya Central i la lidera un equip multidisciplinari: otorinolaringòleg, logopedes i fisioterapeuta. S'ha incorporat un estroboscopi (eina que serveix per fer una valoració de les estructures implicades en la fonació) als altres equipaments tècnics de què ja disposava el servei de logopèdia, com la cabina de veu i el programari informàtic específic. Aquestes eines serveixen per millorar el diagnòstic de les alteracions vocals.