El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha expressat el seu condol per la mort de l'agent literària Carmen Balcells. Mascarell l'ha recordat com "una persona decisiva en la nostra vida col·lectiva, amb una personalitat fascinant, captivadora, enormement intel·ligent, quasi inabastable". El conseller també ha volgut subratllar que la cultura catalana "deu molt, moltíssim" a Balcells, per recordar tot seguit que ha sigut "una des les més grans productores culturals del nostre país".

Mascarell ha apuntat que Balcells "va inventar una professió, va crear una de les agències més importants del món, va dignificar la feina dels escriptors, i va posar en el mapa els autors espanyols, catalans i llatinoamericans". També ha subratllat el seu "talent per descobrir talent", així com que ho feia "amb entusiasme i mestratge". El conseller de Cultura ha lamentat la mort de Balcells tot assegurant que amb la seva mort "tots hem perdut el pilar que ha donat forma i substància a tres generacions d'escriptors, d'editors i d'agents literaris".

D'altra banda, Ferran Mascarell ha considerat que Balcells va desplegar una feina "incomparable a favor de la literatura catalana" que, entre d'altres, "va posar la ciutat de Barcelona en el mapa de les ciutats literàries". També li ha atribuït la virtut de "revolucionar el món de l'escriptor" i de ser "la creadora del boom llatinoamericà, gràcies al qual va projectar la literatura hispanoamericana i catalana al món". Per això ha considerat que l'aportació de l'agent literària "ha estat decisiva per a la literatura espanyola i llatinoamericana".