El terror i els nous talents regnaran entre el 9 i el 18 d'octubre al Festival de Cinema Fantàstic de Sitges, que aquest any programarà 169 pel·lícules i tindrà la presència dels destacats cineastes Oliver Stone, Takashi Miike, Terry Jones, Kiyoshi Kurosawa i Takeshi Kitano, entre d'altres.

Com a mostra del talent dels nous directors i de la bona collita de cinema de terror d'aquesta temporada, la pel·lícula inaugural serà The Witch (La bruja), del nord-americà Robert Eggers, triomfadora en l'última edició de Sundance, va explicar ahir el director de Sitges, Ángel Sala.

The Witch, que serà distribuïda a Espanya per Universal Pictures, va aconseguir el premi al millor realitzador a Sundance, i va convertir Eggers en un dels nous directors amb més projecció en el panorama del cinema fantàstic actual.

Bruixeria, supersticions i fenòmens paranormals es barregen a The Witch, un film protagonitzat per Anya Taylor-Joy, Ralph Ineson, Kate Dickie i Harvey Scrimshaw, que manté l'espectador en una atmosfera de malson opressiu en el marc de la Nova Anglaterra de mitjan segle XVII.

La 48a edició del Festival de Sitges oferirà títols internacionals molt esperats pel públic, com Maggie, amb un inusual Arnold Schwarzenegger; The Gift, de Joel Edgerton; i Life, un retrat "fantasmagòric" de James Dean dirigit per Anton Corbijn i amb la participació de Robert Pattinson. En el seu vessant més gamberro, Sitges exhibirà Cooties, una epopeia de zombis amb Elijah Wood enfrontat a tot un col·legi de nens zombis, i Deathgasm, de Jason Lei Howden, un deliri gore a ritme de màgia negra i death metal.

El cinema català no serà present aquest any en la pel·lícula inaugural, com era habitual els últims anys, perquè "les produccions d'aquest any són més adequades per a la secció competitiva", segons va aclarir Ángel Sala En aquest apartat destaquen El cadáver de Anna Fritz, d'Héctor Hernández Vicens, i les projeccions de Segon Origen, pel·lícula inacabada de Bigas Luna i completada per Carles Porta, i Summer Camp, últim film de la factoria Filmax.

Ángel Sala va destacar la qualitat de les produccions asiàtiques d'aquest any, i va animar els espectadors a prestar atenció a les pel·lícules arribades de països no tan fructífers fins ara en gènere fantàstic com Turquia, "que sorprendrà amb Baskin", i l'Índia, "que no només fa cinema musical", i presenta Ludo. En total, Sitges oferirà 37 títols en secció oficial, 83 curts, 60 pel·lícules en espais gratuïts i 14 sèries de televisió.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va dir que el pressupost del festival ha pujat el 13,4% gràcies a l'increment de les aportacions de la Generalitat, l'Ajuntament, els patrocinadors i la venda d'entrades, "tot i el descens de les ajudes del ministeri de Cultura".