Després de celebrar el desè aniversari, el Konvent de Cal Rosal inicia l'octubre amb una oferta d'art i cultura que, d'una banda, emfatitza els artistes i el patrimoni local, i d'altra banda, s'obre a l'exterior important propostes del Canadà (concert de Thisquietarmy, demà, a les 19 h), de Londres, Madrid, Groningen (Holanda)...

Per començar, avui (18 h, 6 euros) es representarà l'obra de teatre Diari d'una miliciana, que arriba al Konvent després d'haver fet dues gires a Mallorca i d'haver rebut el Premi Teatre Principal de Palma. La funció, destinada a tots els públics, és una iniciativa del Casal Panxo i del Konvent. En el muntatge, escrit per Jaume Miró i dirigit per Antoni Galmés, hi intervenen nou intèrprets, entre els quals la berguedana Xuel Díaz.

Diari d'una miliciana és el relat íntim recollit al diari d'una voluntària de la Creu Roja destinada a Mallorca en l'expedició Bayo, durant la guerra civil. S'hi narren les vivències de cinc infermeres durant els divuit dies de l'expedició, que van des del desembarcament, que havia de suposar una victòria ràpida, fins que són abandonades a l'illa i decideixen combatre. S'hi mostren els conflictes interns del bàndol republicà, que les fan reflexionar sobre les seves idees i el seu paper en la guerra.