Acció, reacció. Aquest podria ser el sintètic resum de la trajectòria del cineasta manresà David Victori (1982). Els premis al seu primer curt, titulat precisament Reacción (2008), van donar pas a un segon treball, La culpa (2010), estrenat a Sitges. I un dels guardons rebuts per aquest curt, l´atorgat per l´internacional YourFilm Festival, el 2012, s´ha plasmat a Zero, un treball amb producció de Ridley Scott i Michael Fassbender, rodat a Los Angeles i amb música del compositor manresà Miquel Coll. Zero, estrenat al Festival de Venècia el setembre, participa en la secció oficial de Sitges 2015, que avui comença. Zero es podrà veure dilluns (20.15 h), a l´Auditori, just abans de la projecció d´El cadáver de Anna Fritz.

I un dels premis al qual aspira és el Cine365 Film, que s´atorgarà a la millor direcció de curtmetratge. El guardó? El rodatge i l´estrena d´un llargmetratge dirigit pel director guanyador. Fins ara, explicava ahir el manresà, que avui ja s´instal·lava a Sitges, «cada treball ha estat conseqüència de l´altre». I el millor premi és «seguir treballant del que t´agrada». Participar a la secció oficial de Sitges és, diu, «jugar a casa. És on et trobes a tothom de la indústria, professionals amb qui vols treballar...». Estrenar Zero a Venècia, on va néixer el projecte, va ser tot un luxe, però ara ja, a Sitges, a competició, és on el treball «comença la seva cursa».

Però el vincle de Victori amb Sitges no s´acaba aquí. Assistent personal durant cinc anys de Bigas Luna (1946-2013) i assistent de direcció a Son de Mar (2001), el manresà és un dels guionistes de Segon origen, el film que avui arriba a la gran pantalla (vegeu pàgina 35), que dimecres es preestrenava als cinemes Aribau («va ser especial, era el seu projecte») i que obre el Festival de Sitges.

«Vaig veure néixer el projecte», diu Victori, que fa 8 anys rebia una trucada del productor Carles Porta (director del film després de la mort de Bigas Luna) per anunciar-li que acabava de comprar els drets per al cinema de la novel·la de Manuel de Pedrolo, Mecanoscrit del segon origen, i perquè es posés en contacte amb Bigas Luna: «Carles Porta sabia que feia anys que Bigas volia rodar aquesta pel·lícula però que no n´havia pogut adquirir els drets». I així va arrencar un projecte que ha desembocat en Segon origen. Victori recorda que «Bigas sempre deia que hi ha tantes pel·lícules com lectors d´un llibre», i ell i Marcel Barrena van fer «una primera aproximació» en un guió que «buscava una estructura més clàssica posant l´èmfasi en el conflicte» després de la desaparició de la raça humana. El guió, després, es va anar desenvolupant amb altres mans. I fins avui.

Bages Centre i Regió7 porten a Manresa la preestrena de «Zero»

Zero es preestrenarà a Manresa. Després de passar per Sitges, el treball arribarà a la capital del Bages el dimarts 20 d’octubre, a les 20.15 h, al Bages Centre, en una sessió organitzada pels multicinemes i Regió7. Zero, escrita i dirigida per David Victori i produïda per YouTube, Ridley Scott i Michael Fassbender, tindrà la presència del seu autor, que participarà, al final de la sessió, en un cinefòrum amb els assistents. A més de Zero es projectaran, també, els seus treballs anteriors: Reacción (2008), protagonitzat per Santi Millán (guanyador de més de deu premis i seleccionat en més de 80 festivals nacionals i internacionals) i La culpa, guanyador del festival de YouTube, el 2012, a Venècia i, en clau local, premi del jurat del Fecinema.

Dos dies després de la projecció a Manresa, el 22 d’octubre, Zero s’estrenarà oficialment a YouTube. Serà en la festa de celebració dels 10 anys de la plataforma, a Madrid, quan es penjarà online a tot el món (18 h). El 22, el públic veurà el primer dels 4 capítols en què està estructurat el treball. I, a partir del 5 de novembre, els tres restants. Del 22 al 5 de novembre, a Movistar +