Més de mig segle després de la seva primera vinyeta, i ja emancipats dels seus creadors originals, Astèrix el gal i el seu inseparable amic Obèlix han reclutat un personatge tan actual com Julian Assange per lluitar contra els romans i, de pas, assegurar-se la immortalitat.

El fundador de Wikileaks és un dels grans reclams d' 'Astérix i el papir del Cèsar', àlbum del que aquest dijous se n'han posat a la venda quatre milions d'exemplars arreu del món i que constitueix el volum número 36 de la saga dos anys després d' 'Astérix i els Pictes', que ja van signar el dibuixant Didier Conrad i el guionista Jean-Yves Ferri, sota la supervisió d'Albert Uderzo, creador dels personatges juntament amb René Goscinny.

L'atmosfera del còmic és la mateixa de sempre: un Juli Cèsar intentant aixafar l'últim llogaret que se li resisteix al seu imperi, banquets amb senglars, el gosset Idèfix, la poció màgica de Panoràmix... i Doblepolèmix, un personatge al que van evitar anomenar Wikilix perquè resultava massa evident.

L'argument, a grans traces, narra com Juli Cèsar és a punt d'acabar la seva gran obra, 'Comentaris sobre la guerra de les Gàlies, en la qual esmenta l'escull del cèlebre llogaret gal, quan un conseller de comunicació (Bonus Promulus) li suggereix eliminar aquest passatge per assegurar l'èxit editorial del manuscrit.

Juli Cèsar accedeix, sense sospitar que el papir caurà en mans de Doblepolèmix, qui filtrarà el text a Astèrix i Obèlix i iniciarà una nova seqüela de romans apallissats per l'astut heroi de diminuta alçada i prominent bigoti i el seu bonàs company d'aventures.

L'alter ego d'Assange no és l'únic paral·lelisme de l'àlbum amb la realitat, on el dolent està inspirat en el publicista francès Jacques Séguéla, conseller de comunicació del difunt president François Mitterrand i recentment criticat per una làpidaria frase en temps de crisi: «si als 50 anys no tens un Rolex, has fracassat en la vida».

Tot plegat en un còmic que intenta respectar el llegat d'Uderzo i Goscinny i que respecta la llarga tradició d'il·lustres convidats.Per les pàgines d'Astèrix hi han desfilat des de Kirk Douglas a Tony Curtis, passant per Johnny Hallyday, Sean Connery o The Beatles, que ja es van infiltrar a 'Astèrix a Bretanya' el 1965, el moment de ple apogeu del quartet de Liverpool.

'Astèrix i el papir del Cèsar' ha estat traduït a 24 llengües entre elles el castellà, el català, el basc, el gallec i l'asturià.