La Seminci, la Setmana Internacional de Cine de Valladolid està de celebració. Avui comença i avui engega la seva seixantena edició. I en la programació d'aniversari, una producció d'autoria manresana, Tchindas, del periodista Marc Serena (1983) i del director barceloní Pablo García (1970), que el 2001 ja va estrenar a la Seminci Fuente Álamo. La caricia del tiempo. Ara hi torna amb el manresà i amb un llarg documental que ja va ser premiat en el seu debut, el juliol, a l'Outfest de Los Angeles i, també, el setembre, al Reeling Film Fest de Chicago.

Tchindas ofereix una visió del carnaval, la gran festa de Cap Verd, a través de la mirada de tres transsexuals de l'illa, una comunitat que viu en un oasi de llibertat i tolerància, inèdit en el continent africà. A Valladolid el documental competeix en la secció DOC España en una projecció que suposa la seva estrena a l'estat espanyol. El film es veurà demà (22 h), al Laboratorio de las Artes, LAVA.

Avui, Serena viatja cap a Valladolid. La projeció de demà, en un festival que sempre "ha cuidat molt els documentals", subratlla Serena, és una de les 5 cites que, des d'aquesta setmana i fins al 7 de novembre, té la pel·lícula. A la Seminci, Serena i García competeixen amb nou treballs més, com Filosofia a la presó, de Gilbert Arroyo i Marc Parramon, rodat al Centre Penitenciari Lledoners. Paral·lelament, Tchindas visita la 39 edició de la Mostra de São Paulo, on s'haurà vist en quatre passis, el 22, 24, 27 d'octubre i 1 de novembre; arriba al Festival In-Edit de Barcelona, en la seva estrena catalana i fora de concurs, el 2 de novembre; viatja al MiradasDoc de Canarias (que se celebra a Guías de Isora, Tenerife), on es projectarà el 6 de novembre a concurs; i visita LesGaisCineMad, de Madrid, on Tchindas es veurà el 4 de novembre a San Sebastián de los Reyes i 7 a la Cineteca Madrid.