Els jaciments paleontològics de l'abocador de Can Mata, a Hostalets de Pierola (Anoia) han proporcionat una nova descoberta de gran rellevància científica. La revista Science publicarà aquest divendres un article dels investigadors de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) que presenta un nou gènere i una nova espècie de primat hominoïdeus, Pliobates cataloniae, que els experts han batejat com a Laia.

La reconstrucció feta a partir de 70 restes fòssils trobades el 2011 situen aquesta femella d'11,6 milions d'anys d'antiguitat en la línia evolutiva dels hilobàtids (gibons), que es va separar dels homínids (grans antropomorfs i humans) fa uns 17 milions d'anys. No obstant això, la Laia dóna pistes de l'ancestre comú d'ambdues branques, ja que presenta algunes característiques comunes a les de l'altra línia. Per aquest motiu, aquest avantpassat comú seria un primat de dimensions reduïdes i no un gran simi, com fins ara es creia.

De l'abocador de Can Mata, clau per entendre el període del miocè, ja en va emergir, l'any 2002, l'esquelet de Pierolapithecus catalaunicus, conegut com a Pau.