Una nova espècie trobada als Hostalets de Pierola fa repensar l'avantpassat comú dels simis

El 'Pliobates cataloniae', de fa 11,6 milions d'anys, va ser localitzat al jaciment on el 2002 ja va aparèixer el Pau

30.10.2015 | 07:59
Reconstrucció de la part frontal del crani i caracterització de l´aspecte que deuria tenir el ´Pliobates´ Laia

La revista Science publica avui un article de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) que confirma la troballa d'un nou gènere i espècie de primat hominoïdeu a l'abocador de Can Mata, al terme municipal dels Hostalets de Pierola (Anoia). Els investigadors Salvador Moyà-Solà i David M. Alba van avançar ahir per a la premsa catalana que la descoberta es basa en una setantena de restes localitzades l'any 2011 d'un especimen fòssil de fa 11,6 milions d'anys que han descrit com a Pliobates cataloniae i han batejat amb el nom de Laia, que etimològicament significa "la que parla bé, l'eloqüent". Dels jaciments de Can Mata en va sortir el 2002 l'esquelet de Pierolapithecus catalaunicus, Pau, de fa uns 13 milions d'anys.

En l'escala evolutiva, fa 17 milions d'anys es va produir una divergència que va marcar camins diferents per als homínids (grans antropomorfs i humans) i els hilobàtids (gibons). L'aparició de la Laia, que pesava entre 4 i 5 kg, és posterior a aquest instant, però les característiques que presenta tenen unes semblances amb els exemplars que van anar per l'altra via que obliga a reescriure la història de l'ancestre comú. "Crèiem que era un primat de grans dimensions, però veiem que no era així", va apuntar Moya, director de l'ICP.

La Laia va morir potser amb 7 o 8 anys (una femella adulta), segons van indicar ahir els paleontòlegs, que van advertir que aquesta dada no es pot precisar, menjava fruits tous i grimpava per les capçades dels arbres, de les branques dels quals es penjava eventualment. L'esquelet parcial que ha estat reconstruït a partir de 70 restes fòssils trobades fa quatre anys -entre les quals destaquen bona part del crani i la dentició i una part del braç esquerre que inclou elements de les articulacions del colze i el canell- revela un seguit de trets morfològics que també ho són dels hominoïdeus actuals (el grup de primats que inclou des dels simis petits com els gibons fins a orangutans, goril·les i ximpanzès): la manca de cua externa, un disseny corporal ortògrad que permet la posició erecta del tronc i un se- guit de trets cranials. Aquestes característiques del Pliobates cataloniae serien heretades de l'ancestre comú.


Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.

 
Enllaços recomanats: Premis cinema