Es busquen viatgers a Manresa

El Centre d'Estudis del Bages engega un projecte de recerca per reunir a la seva web personatges forans, coneguts o no, que després de visitar la ciutat deixessin constància escrita o gràfica del seu pas

04.11.2015 | 07:39
Jaume Serra, president del Centre d´Estudis del Bages, i Jordi Bonvehí, coordinador del projecte

Quina relació hi ha entre Francisco de Zamora Peinado (1757-1812), magistrat, escriptor i viatger espanyol de la Il·lustració, i el Centre d'Estudis del Bages? El seu Diario de los viajes hechos en Cataluña, on parla de Manresa, va servir d'esperó a l'entitat per engegar el projecte de recerca "Els viatgers a Manresa". L'entitat manresana vol recuperar i compilar, a la seva web, els personatges forans, coneguts o no, que després de visitar o passar per la capital del Bages van deixar constància escrita o gràfica del seu pas per la ciutat: escriptors, geògrafs, fotògrafs, militars, pintors... Il·lustres o desconeguts. Un exemple. Què en pensava, el baró del Maldà, de la Cova? Doncs la definia, senzillament, de "la meravella de Manresa" i ho feia en el seu dietari Calaix de sastre, a final del XVIII i principi del XIX.
Aquesta anotació del baró de Maldà, la de Francisco de Zamora o les impressions recollides per autors com Josep Pla o Josep Maria Espinàs podrien formar part d'"Els viatgers a Manresa". El projecte de recerca impulsat pel Centre d'Estudis del Bages i que coordina i gestiona Jordi Bonvehí Castanyer, membre de la junta, pretén reunir el màxim de material possible per oferir al públic manresà la visió que aquests visitants tenien de la capital del Bages. La recerca se centra en viatgers de qualsevol època -es pressuposa que majoritàriament seran del segle XVIII al XX- i fins l'any 2000. "Després ja és més senzill trobar material digital", explica Bonvehí. Obert a la participació ciutadana, la intenció és que la web reculli aquests personatges i el document on transcriuen la seva visió de Manresa: cròniques, cartes, articles de diaris, monografies, il·lustracions, fotografies, mapes... L'objectiu és clar: "conèixer aquesta visió forana de la nostra ciutat a través de l'experiència del viatger", diu Bonvehí. El material recopilat es podrà consultar a la web del CEB (http://cebages.org) i quedarà constància de tothom qui hi faci aportacions. El projecte, assenyala Bonvehí, és molt "obert" i no es desestimarà cap "suggeriment".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.

 
Enllaços recomanats: Premis cinema