El MiradasDoc, el Festival i Mercat Internacional de Cine Documental de Guía de Isora (Tenerife), que arriba a la desena edició, va premiar ahir el documental Tchindas, que signen el manresà Marc Serena i el barceloní Pablo García. El treball, que competia en la secció oficial de millor Documental Nacional, es va endur el primer premi, dotat amb 2.000 euros. Serena i Yolanda Olmos, productora executiva, van recollir el guardó, l'endemà de la projecció del film.

Tchindas ofereix una visió del carnaval, la gran festa de Cap Verd, a través de la mirada de tres transsexuals de l'illa, una comunitat que viu en un oasi de llibertat i tolerància, inèdit en el continent africà. El MiradasDoc és un festival dedicat al cinema documental que, precisament, focalitza la seva atenció en les pel·lícules de temàtica social, les produïdes o rodades en països del Tercer Món i les que aprofundeixen, per exemple, en les relacions nord-sud.

Rodat el febrer del 2013, l'origen de Tchindas s'ha de buscar dos anys abans, quan Serena va conèixer a Cap Verd la desapareguda cantant Cesária Évora (1941-2011), quan el manresà estava escrivint el llibre Això no és africà! (RBA, 2013). Évora li va dir que hi havia de tornar per carnaval. La cantant va morir 36 hores després de la visita de Serena, que, el 2013, i amb Pablo García, van tornar a Cap Verd. Per carnaval.