La historiadora Rosa Toran ha estat distingida amb el premi Bages de Cultura d'enguany, que concedeix Òmnium Cultural. L'anunci s'ha fet oficial aquest dijous a la tarda, on també s'ha comunicat que l'entrega del guardó es farà el 27 de novembre, a les vuit del vespre, al Saló de Sessions de l'Ajuntament de Manresa. El guardó que rebrà és obra de l'artista Josep Barés mentre que l'historiador Joaquim Aloy i Bosch glossarà la trajectòria de la premiada.

El jurat ha considerat que amb la seva feina, Toran ha reivindicat el record i la dignitat dels milers de republicans que van lluitar contra el nazisme en terres de França i personifica en la seva trajectòria la lluita contra l'oblit. Neboda de Bernat Toran Martínez, assassinat pels nazis a Gusen el 1942, la historiadora manresana, nascuda el 1947, ha destacat com una de les principals especialistes del país en el tema de la deportació i la vida dels republicans als camps de la mort.

Toran forma part de la junta de l´Amical de Mauthausen (que va presidir), ha estat comissària d´exposicions, la darrera "Més enllà de Mauthausen. Francesc Boix, fotògraf", que s'ha pogut veure fins al 18 d'octubre al Museu d´Història de Catalunya,i ha escrit, entre d´altres, els llibres "Vida i mort dels republicans als camps nazis" (Proa, 2002) i "Joan de Diego. Tercer secretari a Mauthausen" (Edicions 62, 2007).