Aquest divendres a les vuit del vespre, el Saló de Sessions de l'Ajuntament de Manresa ha acollit l'acte de lliurament del 33è Premi Bages de Cultura, que entrega Òmnium Cultural del Bages, que enguany ha anat a parar a mans de la historiadora manresana Rosa Toran. La historiadora ha estat distingida per la seva dilatada trajectòria d'investigació i especialment en la recuperació, al nostre país, de la memòria d'aquelles persones que van patir la deportació als camps nazis. En el transcurs de la sessió, l'historiador Joaquim Aloy ha glossat la figura de l'homenatjada, que ha rebut el guardó, obra de l'artista Josep Barés, de mans de l'alcalde.

L'acte ha estat presidit per l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent; el president del Consell Comarcal del Bages, Agustí Comas; el director del Memorial Democràtic, Jordi Palou-Loverdos, el president d'Òmnium Cultural del Bages, Jordi Corrons, i el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Manresa, Joan Calmet. Com a cloenda, l'Orfeó Manresà ha interpretat l'obra Campanades de records, de Jordi Sansa i Llovich, guanyadora del premi Fundació Orfeó Manresà 2014.

Durant el transcurs de l'acte també s'ha fet entrega dels premis Lacetània 2015, en les seves diverses categories. Enguany, el premi Antoni Esteve ha sigut per a Jordi Sabata i Freixa, pel treball: 'Dos apunts patumaires, que fa aportacions inèdites sobre aspectes de la Patum de Berga'. El premi Fundació Orfeó Manresà a una composició musical per a cor, ha sigut per a Jordi Sansa i Llovich, de Tremp , per l´obra 'Vora mar'.

Al seu torn, el premi Pare Ignasi Puig i Simon sobre algun aspecte històric de l´edat moderna des d´una perspectiva social, humana, artística o patrimonial emmarcat a l´entorn de la Manresa ignasiana ha sigut per a l'obra 'El convent de Sant Domènec de Manresa des del segle XIV al XX. Testimoni històric del pas de Sant Ignasi de Loiola a la ciutat', de Mireia Barbé Rius.

El premi Regió7 de Comunicació per a iniciatives informatives en qualsevol mitjà de comunicació, en canvi, ha reconegut l'obra 'Inamovibles' de Tànit Fernández i Isaac Rodríguez, un curtmetratge documental sobre les barraque de vinya que hi ha repartides per la Catalunya central. També ha rebut una menció honorífica l´emissora municipal Ràdio Igualada pel cobriment del núvol químic que va obligar a confinar la ciutat i el seu entorn el dia 12 de febrer de 2015.

El premi Revista Dovella al millor Treball de Recerca per a Joves a estudis sobre qualsevol aspecte de la Catalunya central, fets per estudiants de Batxillerat i Cicles Formatius, en l´àmbit d´humanitats i ciències socials i en el cientificotecnològic l'ha guanyat Aina Berenguer i Santamaria, pel treball: 'Set vetes per Catalunya', tutoritzat per la professora Lluïsa Batista i Garcia, del Col·legi La Salle, de Manresa, i dedicat a recollir els orígens i la història de tres grans esbarts dansaires catalans, entre els quals i principalment l´Esbart Dansaire Santvicentí.

Finalment, el premi Sibelius-La Casa dels Pianos a la Millor Cançó amb lletra íntegrament en català ha sigut per al tema 'La por', compost per Eudald Camprubí.