El lliurament del Premi Bages de Cultura a la historiadora Rosa Toran (Manresa, 1947) es va convertir ahir al vespre en un crit honest i contundent de resistència a l'oblit dels mals causats durant el segle XX pels feixismes, alhora que un toc d'atenció per plantar cara a la xenofòbia i el racisme del XXI. Un centenar de persones van seguir atentament, al saló de plens de l'Ajuntament de Manresa, l'emotiu parlament que va pronunciar l'homenatjada a continuació de la glossa del seu amic Joaquim Aloy carregada d'indignació per la pervivència del franquisme en l'Espanya del present. "Amb feina i compromís espero mantenir vives les raons per les quals m'han atorgat el guardó", va concloure Toran, vinculada des dels anys 80 a l'Amical de Mauthausen i a la recerca de la memòria dels deportats republicans dels camps nazis.

"La meva família va pagar un preu molt alt per les seves conviccions republicanes", va apuntar Toran, que va recollir de mans de l'alcalde, Valentí Junyent, el Premi Bages de Cultura, que organitza i concedeix Òmnium. Com prèviament havia explicat Aloy, tant el seu pare Daniel com els seus oncles Ramir i Bernat van ser represaliats pel règim vencedor de la Guerra Civil Espanyola. Però en Bernat no ho va poder explicar perquè va morir al camp de Gusen.

Rosa Toran va reconèixer que la seva relació amb Manresa "és ocasional". Veïna del carrer de Puigterrà de Dalt durant els primers anys de la seva vida, va estudiar a l'institut Lluís de Peguera i, posteriorment, va marxar a Barcelona en uns moments "de rebel·lió i revolta" en què "la universitat es va massificar i la presència femenina va augmentar". El vincle entre el record tràgic del tiet Bernat i la vocació d'historiadora van dur Toran a iniciar una trajectòria com a estudiosa dels deportats republicans que, fins al moment, ha llegat nombrosos llibres, articles i exposicions, a més del treball a l'Amical, des de fa trenta anys. "S'ocupa de la secretaria d'arxius i publicacions, després de ser presidenta del 2006 al 2013, però quan vaig a la seu de l'entitat la trobo fent de tot", va apuntar Aloy.