L'estada de Picasso a Gósol l'estiu del 1906 centrarà l'exposició sobre la relació entre l'artista i el romànic que tindrà lloc cap al final de l'any vinent al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). Tot i que la presentació oficial del nou curs no es farà fins al gener, el centre va donar a conèixer ahir alguns apunts de la programació prevista per als propers dotze mesos, on figuren també els noms d'Ismael Smith, Pere Torné Esquius, Lluïsa Vidal, la fotògrafa Marianne Breslauer i la col·lecció Gallardo d'art medieval que va ingressar a l'equipament fa uns mesos.

El plat fort del proper any serà la mostra sobre Picasso, que organitzarà el MNAC conjuntament amb el Museu Picasso de París. L'artista malagueny va arribar a la localitat berguedana, als peus del Pedraforca, la primavera del 1906, acompanyat de Fernande Olivier, que aleshores era la seva companya. L'estada va ser breu, ja que a l'agost va marxar novament cap a París, on l'any següent va pintar Les demoiselles d'Avignon, considerat un dels quadres fundacionals del moviment cubista.

Dins de l'extensa producció picassiana, els mesos que va passar a Gósol van significar la descoberta d'un nou llenguatge pictòric que va ser clau per abandonar els camins de la tradició i trepitjar paisatges fins aleshores inexplorats. Després d'haver digerit l'obra de Cézanne, Picasso va trobar la solució en la creació de la màscara, de la icona, una nova solució plàstica per a la plasmació a la tela dels rostres. El cubisme va trencar amb el concepte de la perspectiva imperant des del renaixement.