Que fins ara mai ningú no ha documentat amb exactitud a quin lloc de Catalunya va néixer Agustina d´Aragó, l´heroïna que va defensar Saragossa dels francesos? Cap problema! La Innocentada ja s´encarrega de resoldre el dubte: l´Agustina va néixer a Manresa, el 1808 hi venia bacallà i, a més, el tallava magistralment fent anar com volia un general francès i un d´anglès, a qui tenia encisats. Mentrestant, aprofitava el triangle amorós per fer de doble espia i per evitar que cap d´ells aconseguís la corona del tron d´Espanya. I va acabar participant en la crema del paper segellat que Manresa va organitzar aquell any per revoltar-se contra l´exèrcit napoleònic francès.

Un fet històric, el de la crema dels documents, que va acabar provocant l´incendi de la ciutat per part dels francesos, i que és l´eix sobre el qual gira el guió de la 59a Innocentada, 1808, crònica del paper socarrimat. Una obra escrita per Joan Barbé i dirigida per Pere Font que s´ha estrenat amb èxit aquest cap de setmana al teatre Conservatori de Manresa i que es pot tornar a veure els propers divendres, dissabte i diumenge.

L´obra se situa en quatre escenaris, la cort de França, la d´Anglaterra, la de la decadent Espanya (amb uns Borbons histriònics) i la plaça Major de Manresa, amb la bacallanera Agustina de protagonista. Al seu costat, l´acompanyen els membres del sometent, l´imprescindible timbaler del Bruc, el canonge Muntanyà (la màxima autoritat de Manresa), el guerriller Maurici Carrió i, és clar, habituals de les darreres Innocentades, les monges del convent de Santa Clara. Unes germanes que, per cert, sembla que en aquella època anaven molt necessitades d´afecte terrenal, ja que van intentar aprofitar tant com van poder els dots dels dos generals de la bacallanera, representats per Font i per Barbé.

Tot plegat, «un disbarat», tal com recorda el presentador de l´obra abans de l´inici, però, com cada any, ben lligat: un guió original, ple de referències al manresanisme i a l´actualitat, uns aplaudits balls de l´esbart de l´Agrupació Cultural del Bages i una molt bona interpretació de la totalitat d´actors. I davant de tots, sobresurt la bacallanera protagonista, Maribel Montardit, que broda el seu paper a la perfecció, tot i ser només la tercera edició en què hi participa, juntament amb tota la seva família.

Musicalment, a la Innocentada es pot escoltar des del Via Fora dels Mesclat fins al Don´t Stop Me Now de Queen, passant per la música del correfoc. De picades d´ullet a la situació política actual, se´n poden escoltar unes quantes, com ara, per exemple, els francesos explicant que Espanya aguanta la seva decadència «gràcies a una regió que es diu Catalunya que paga i calla». I, també, no hi podia faltar la referència al miracle estrella de Manresa: el de la Llum, que, segons sembla, es va tornar a produir aquell 1808 i va salvar les monges de la revenja dels bàrbars francesos