"Qui no coneix la història està obligat a repetir-la", i a partir d'aquesta sentència s'ha estructurat el Programa Municipal de la Memòria Històrica de Manresa (PMMHM) amb l'objectiu de no deixar esllanguir la feina feta des de l'Espai Memòries, una sala de 400 metres quadrats a la segona planta del Museu Comarcal creada el 2010 amb la injecció econòmica del Memorial Democràtic de la Generalitat. Un cop tallada l'aixeta de les subvencions, "hem vist la necessitat i la conveniència de liderar el projecte, perquè restava en somort i sabia greu que la feina feta es diluís. Hi apostem perquè hi creiem", va exposar el regidor de Cultura, Joan Calmet, durant la presentació del programa, a la qual també va assistir Anna Crespo, que, com a nova responsable política d'aquesta àrea, serà l'encarregada de posar-lo en marxa.

Ara bé, el programa neix sense recursos i haurà de ser a partir d'activitats concretes que caldrà anar-ne a cercar a altres institucions. Per ara les properes accions, que es preveuen materialitzar a la primavera, són una exposició sobre la dona i el tèxtil que organitza el Museu de la Tècnica i la recollida de reflexions, a l'Espai Memòries, dels viatges als camps d'extermini nazis de Mauthausen i Gusen que han realitzat en els darrers anys estudiants dels instituts Pius Font i Quer i Lluís de Peguera.

La regidoria ha entomat "la responsabilitat" de donar continuïtat al desenvolupament de les accions de recuperació de la memòria històrica local "donant aixopluc" a la feina que es faci tant des de l'administració municipal com des de les entitats, amb especial rellevància de l'Associació Memòria i Història de Manresa. Segons ha explicat Calmet, el programa, elaborat per la unitat de Patrimoni de l'Ajuntament i la direcció del Museu Comarcal de Manresa, neix amb un abast "ampli" per arribar tant a les persones joves, "a qui hem d'explicar la història perquè són el nostre present i el nostre futur", com a les persones grans, "que són les que ens poden explicar la història".