Núria Hontecillas, mestra de l'escola pública Torres i Bages de Sallent, lidera la creació de l'Esbart Vila de Sallent, que té com a objectiu donar a conèixer la dansa tradicional als veïns, tant infants com adults. El projecte, en període de proves fins al setembre, quan és previst presentar un espectacle en el marc de la festa major, es presentarà avui (20 h) a la sala Joan Vilà i Valentí.

Sallent ja havia tingut esbart, durant 12 anys, però es va extingir el 1964. Les danses tradicionals de la població, les balladetes de les Enramades, es mantenen com gai-rebé l'únic punt de contacte dels sallentins amb la dansa tradicional catalana (també hi ha la colla de bastoners de l'Ateneu). "Hi ha molt d'interès, i els infants ho viuen com un període curt i intens. La idea és ampliar aquest tipus de dansa", comenta Hontecillas, que s'alegra que la seva proposta, que s'ofereix de forma gratuïta en aquest inici, ha tingut "molt bona rebuda, però ara cal veure quanta gent s'apunta a les classes". La dansaire, a més de ser mestra de l'escola, està vinculada a Sallent a través de la ràdio, els geganters i el teatre del Centru.

L'esbart es dividirà en l'escola de dansa (de 3 a 16 anys) i el cos de dansa (per a majors de 16 anys). El primer grup el portarà Hontecillas, membre del Casal Cultural de Dansaires Manresans i l'Esbart Ciutat Comtal de Barcelona, amb Francina Plana, de l'Esbart Manresà de l'Agrupació Cultural del Bages. Mostrarà els balls a les festes del poble: Carnaval, Enramades, festa major... El segon grup representarà espectacles de creació, amb un toc de modernitat.