La substitució del fals sostre de la platea del teatre Conservatori començarà, si no hi ha canvis, la setmana que ve i s'allargarà uns quinze dies. La contractació dels treballs d'enderroc i reposició del cel ras la farà Constructora del Cardoner, que ja es va encarregar, l'endemà del despreniment, el 17 de desembre passat, de fer la primera actuació d'urgència. La resolució es va aprovar per ple, dijous, i costarà 27.000 euros, explicava ahir a aquest diari Joan Calmet, encara regidor de Cultura de Manresa. Una partida d'urgència -obres emergents- a la qual s'ha d'afegir els 2.000 de la primera actuació, quan es va retirar la runa i es va posar la malla protectora.

La reparació consistirà a canviar pràcticament "tot el tram de fals sostre de sota el primer pis", diu Calmet i, com ja es va fer quan es va substituir el cel ras del vestíbul, la reparació es faria amb plaques de guix laminat més lleugeres. Si les obres es fan a partir de l'1 de febrer i duren uns 15 dies no "afectaran la programació", confirmava ahir Jordi Basomba, gerent de Manresana d'Equipaments Escènics, responsable dels teatres municipals. Diumenge es va acabar la Innocentada i aquest cap de setmana hi ha funcions de Platea Jove i d'Imagina't.

La caiguda d'un tros de fals sostre de la platea, el 17 de desembre de l'any passat i, també, del cel ras del vestíbul, el juliol del 2014, han obligat el consistori a fer un replantejament de futur en les inversions del vell teatre. Com a actuació prioritària, si l'informe que estan elaborant els tècnics no ofereix sorpreses, l'Ajuntament haurà d'afrontar, tard o d'hora, el canvi dels falsos sostres del conjunt de l'edifici. L'informe, com explicava Calmet a aquest diari fa uns dies, hauria d'estar enllestit d'aquí a un parell de mesos.

Malgrat els controls de seguiments, els experts asseguren que detectar les deficiències dels falsos sostres són complicades. Per això hi ha la intenció de substituir-los tots. La causa del despreniment es l'envelliment dels materials, guix i canyís. Afortunadament, aquests incidents no van tenir conseqüències personals i els danys es van limitar a part del material del teatre Conservatori de Manresa.