Els organitzadors de la Mostra d'Igualada - Fira de teatre infantil i juvenil han donat a conèixer aquest dilluns la imatge gràfica i un avançament de la programació de la seva 27a edició. En total, es podran veure 55 espectacles del 7 al 10 d'abril. Les propostes per a joves -de 12 a 18 anys- se segueixen potenciant i, com a novetat, se centralitzaran totes a l'espai de L'Escorxador. Pel director artístic del certamen, Pep Farrés, es tracta d'un públic molt difícil i l'objectiu de La Mostra és "relligar el públic infantil amb l'adult i omplir aquest buit que hi ha al mig". Pel que fa a la imatge gràfica, obra del dissenyador igualadí Xavier Mula, simula l'enlairament de diversos coets que es dirigeixen al 'Planeta Mostra'.

La imatge gràfica de la 27a edició de la mostra d'Igualada és obra de l'il·lustrador i dissenyador gràfic igualadí, Xavier Mula. Segons ha relatat ell mateix, es tracta d'un cartell "explosiu, vistós i infantil, però no arriba a ser una il·lustració edulcorada, sinó que té molts elements perquè tots els públics s'hi pugin sentir identificats". Al cartell s'hi poden veure diferents coets que s'enlairen cap al que anomenen el 'Planeta Mostra'. Mula ha explicat que la idea és que el cartell "funcioni molt de lluny perquè et vinguin ganes d'apropar-t'hi i mirar-te'l més de prop per investigar tots els elements i les històries que s'hi poden trobar".

De la seva banda, el director artístic de la Mostra, Pep Farrés, ha expressat que el cartell traspua el concepte que volia transmetre el certamen, que és "el teatre com una manera de viatjar i transportar-se a altres mons, llocs i realitats. Per Farrés, la Mostra ha de ser "un ventall de molts espectacles per a públics molt diferents" i també "una plataforma de llançament", conceptes que, segons ell, es plasmen a la imatge gràfica de la 27a edició.

Reforç dels espectacles per a joves

La Mostra d'Igualada continua enguany amb la línia de reforçar el públic juvenil i, per aquest motiu, ha reforçat els espectacles destinats als joves de 12 a 18 anys. L'any passat aquest públic anava només fins els 16 anys i en aquesta edició s'ha ampliat. A més, una altra de les novetats és que se centralitzaran totes les propostes dedicades al públic jove en un mateix espai, el recinte de l'Escorxador. Segons ha apuntat Farrés, el jove és un públic molt difícil, ja que no acostuma a anar al teatre i, per això, "és una tasca que hem de fer des de zero". "Hem de portar propostes per a ells i explicar-les i comunicar-les bé perquè les vegin tan atractives com un concert, un sèrie de televisió o un joc de 'tablet', ha expressat Farrés.

Una de les obres que els joves podran veure a Igualada serà 'Ragazzo', de Teatre Tot Terreny, un espectacle que protagonitza Oriol Pla i que ja ha fet estada a Barcelona al Teatre Eòlia. Un altre dels espectacles per a joves serà 'Amortal Combat', de la companyia Los Moñekos, un muntatge de dansa contemporània que conté una bona dosi d'humor.

Una edició farcida d'estrenes

En la presentació de la imatge de la Mostra, el director artístic del festival ha fet un avançament d'algunes de les obres que es podran veure al certamen. Entre aquestes, destaquen algunes estrenes com 'Loops', el nou espectacle de la companyia sabadellenca Engruna Teatre; o el nou muntatge d'Inspira Teatre, que oferirà en primícia l'espectacle 'Dibi dubi dubà', el nom de tres autòmats que, cansats d'estar oblidats i apartats en un magatzem, crearan el seu propi parc d'atraccions. També hi ha tres companyies de fora de Catalunya que estrenen a Catalunya com La Rous (Granada) amb 'Hilos', El teatre de l'home dibuixat (Castelló), que presentarà 'Screen Man', i Bambalina Teatre Practicable (València) amb 'Cubs'.

Quant a les propostes internacionals, destaquen les de les companyies italianes Touch Clown i Accademia Perduta. La primera es tracta d'un grup format per 12 clowns que jugaran a rugbi per tota la ciutat interactuant amb els vianants i el mobiliari urbà. Farrés ha explicat que aquesta companyia s'instal·larà una setmana abans de l'estrena de l'espectacle a la ciutat per a fer-hi una residència i acabar de perfilar el muntatge. De la seva banda, Accademia Perduta oferirà l'espectacle 'H+G', sigles dels protagonistes del conte dels germans Grimm: Hansel i Gretel. Tots els actors que apareixeran dalt de l'escenari tenen algun tipus de discapacitat, ja sigui física o mental.

Seguint amb la vessant internacional, Farrés ha explicat que amb la voluntat "d'obrir la porta cap a Europa", la Mostra s'ha presentat a diferents festivals d'arreu del continent i ha creat la figura del 'Festival amic'. De moment, s'ha agermanat amb dos festivals, el francès Le Grand-Bornand i l'italià Segni d'Infanzia de Mantova. A més, la fira igualadina també s'ha adherit a la Coordinadora de Fires d'Arts Escèniques de l'Estat (COFAE) que, segons Farrés, "obrirà la porta a la Mostra a rebre més programadors de fora de Catalunya".