L'època de les vaques grasses va acabar també per al projecte memoria.cat de l'Associació Memòria i Història de Manresa, que ha iniciat el nou curs fent una crida a la ciutadania perquè tothom qui estigui interessat en el projecte pugui fer una aportació econòmica a fi de garantir la viabilitat econòmica del treball que s'està realitzant des de fa deu anys. Joaquim Aloy, que presideix la junta d'una entitat que completen Pere Gasol, Jordi Basiana, Conxita Parcerisas, Dolors Cabot i Josep Alert, explica que "necessitem finançament perquè a hores d'ara ja no rebem cap tipus de subvenció".

Amb la pàgina memoria.cat, fa una dècada que la ciutadania té la possibilitat de conèixer la Manresa dels anys de la República, la guerra civil i la postguerra a través de documentació escrita i gràfica localitzada en arxius i en domicilis particulars. A més d'això, el treball dels investigadors ha permès localitzar documentació d'abast català: "tenim mig miler de visites diàries", apunta Aloy, qui afegeix que "ens consta que la pàgina és un referent a nivell de país".

Els diferents webs que van nodrint memoria.cat es realitzen de forma altruista, però el manteniment del portal demana una inver-sió econòmica cada cop més difícil d'afrontar per a l'Associació. "La maquetació, la digitalització, la fotografia i l'escaneig, el servidor, els dominis... són feines que realitzen professionals, i tot això requereix una despesa", anota Aloy.