Què cuinaven al Toll i a l´abric Romaní?

Els arqueòlegs Eudald Carbonell i Cinta S. Bellmunt publiquen un llibre amb 60 receptes inspirades en aliments del paleolític

09.02.2016 | 00:00
Cinta S. Bellmunt i Eudald Carbonell treballant l´agost passat al despatx de l´abric Romaní, a Capellades
Cinta S. Bellmunt i Eudald Carbonell treballant l´agost passat al despatx de l´abric Romaní, a Capellades

Remenat d'ous de perdiu amb cranc i espàrrecs, cavall estofat amb poma i nous, tonyina a la pedra amb ginebre i ruca... Són receptes de la paleodieta, que avui en dia s'està posant de moda i que està inspirada en aliments del paleolític, tot i que adaptada a l'actualitat. El paleontòleg Eudald Carbonell i la periodista i arqueòloga Cinta S. Bellmunt, tots dos membres del centre de recerca IPHES, han publicat Pàleo receptes (Cossetània Edicions)/Recetas paleo (Cúpula, de Planeta), que ofereix "una introducció a la dieta paleolítica" amb 60 receptes.
Les receptes s'inspiren en una època lligada als predecessors més remots de l'home, de manera que encara no es coneixia ni l'agricultura ni la ramaderia i, per tant, encara no s'havien desenvolupat aliments com els cereals o la llet. Per això aquests homínids no tenien gaire varietat de productes per triar i els àpats consistien en el que procurava la naturalesa: verdures, herbes, fruites, ous, llavors, bolets i fruits secs, i, de tant en tant, quan hi havia sort en la cacera, carn i peix.
El prestigiós arqueòleg, actual president de l'IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) i codirector de l'equip d'investigació d'Atapuerca (Burgos), remarca que el 95% dels aliments que apareixen a les receptes estan contrastats als registres arqueòlogics, en molts casos d'indrets on excava l'IPHES, com és el cas de l'abric Romaní de Capellades i el jaciment del Toll de Moià. Per exemple, el consum de cavall està documentat a la cova de les Teixoneres de Moià, el de conill al Molí del Salt, a Vimbodí i Poblet; i el de bisons a Atapuerca. Aquesta informació es troba al costat de les receptes com a destacats titulats "Sabies que...?".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultures

Manresa Teatre Musical ha multiplicat per deu els seus alumnes en cinc anys

Manresa Teatre Musical ha multiplicat per deu els seus alumnes en cinc anys

L´escola celebra aniversari, diumenge, amb una marató oberta al públic. El proper espectacle que...

El Kursaal supera els 80.000 espectadors amb el segon millor registre des del 2007

?El 2016 ha estat l'any de la música, que s'acosta al públic de teatre, de la consolidació de la...

Revenda no, argúcies sí 47 % d´entrades per Internet

Explicava Basomba que al Kursaal no hi ha «problemes de revenda» tot i tenir controlada una...

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.

 
Enllaços recomanats: Premis cinema