Què cuinaven al Toll i a l'abric Romaní?

Els arqueòlegs Eudald Carbonell i Cinta S. Bellmunt publiquen un llibre amb 60 receptes inspirades en aliments del paleolític

09.02.2016 | 00:00
Cinta S. Bellmunt i Eudald Carbonell treballant l´agost passat al despatx de l´abric Romaní, a Capellades

Remenat d'ous de perdiu amb cranc i espàrrecs, cavall estofat amb poma i nous, tonyina a la pedra amb ginebre i ruca... Són receptes de la paleodieta, que avui en dia s'està posant de moda i que està inspirada en aliments del paleolític, tot i que adaptada a l'actualitat. El paleontòleg Eudald Carbonell i la periodista i arqueòloga Cinta S. Bellmunt, tots dos membres del centre de recerca IPHES, han publicat Pàleo receptes (Cossetània Edicions)/Recetas paleo (Cúpula, de Planeta), que ofereix "una introducció a la dieta paleolítica" amb 60 receptes.
Les receptes s'inspiren en una època lligada als predecessors més remots de l'home, de manera que encara no es coneixia ni l'agricultura ni la ramaderia i, per tant, encara no s'havien desenvolupat aliments com els cereals o la llet. Per això aquests homínids no tenien gaire varietat de productes per triar i els àpats consistien en el que procurava la naturalesa: verdures, herbes, fruites, ous, llavors, bolets i fruits secs, i, de tant en tant, quan hi havia sort en la cacera, carn i peix.
El prestigiós arqueòleg, actual president de l'IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) i codirector de l'equip d'investigació d'Atapuerca (Burgos), remarca que el 95% dels aliments que apareixen a les receptes estan contrastats als registres arqueòlogics, en molts casos d'indrets on excava l'IPHES, com és el cas de l'abric Romaní de Capellades i el jaciment del Toll de Moià. Per exemple, el consum de cavall està documentat a la cova de les Teixoneres de Moià, el de conill al Molí del Salt, a Vimbodí i Poblet; i el de bisons a Atapuerca. Aquesta informació es troba al costat de les receptes com a destacats titulats "Sabies que...?".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultures

Jeroni Muñoz, ahir, abans de presentar la novel·la a l'Espai Òmnium
«Els premis ajuden a fer sortir noves veus a la literatura»

«Els premis ajuden a fer sortir noves veus a la literatura»

El manresà Jeroni Muñoz signa «El torb sobre el mar», una novel·la que reflexiona sobre la pèrdua,...

La cultura es mou al barri antic de Manresa

El Festival Artístic del Barri Antic (FABA) s'estrenarà el maig i aglutina diferents entitats,...

La «bio-grafia» de Marcel Gros s'exposa a Igualada

La «bio-grafia» de Marcel Gros s'exposa a Igualada

El pallasso manresà mostra les seves obres coincidint amb La Mostra

10 euros de descompte per entrada per escoltar el nou disc de Riu

10 euros de descompte per entrada per escoltar el nou disc de Riu

El Club del Subscriptor ofereix als seus socis un descompte de 10 euros per escoltar el nou disc...

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.

 
Enllaços recomanats: Premis cinema