Viu a Manresa, té 65 anys, està format en Belles Arts, sap pintar i té un taller propi a casa seva des d'on falsificava presumptament les obres d'un parent seu, el reconegut artista Joan-Josep Tharrats. Els Mossos consideren que va arribar a fer 260 falsificacions de quadres del pintor i, per aquest motiu, l'han detingut juntament amb un galerista i un marxant d'art de Barcelona. Tots tres estan acusats dels delictes d'estafa, contra la propietat intel·lectual, falsificació i pertinença a grup criminal.

Tharrats, mort l'any 2001, va ser un dels fundadors del moviment d'avantguarda Dau al Set, juntament amb Arnau Puig, Joan Ponç, Modest Cuixart, Antoni Tàpies i Joan Brossa. Als anys 80 i 90, l'artista va visitar Manresa amb motiu de dues exposicions seves a la capital del Bages, tot i que els seus organitzadors no recordaven ahir que hi tingués cap familiar. Alguns mitjans de comunicació van assenyalar ahir que el detingut és fillastre del pintor, tot i que els Mossos d'Esquadra no van voler confirmar aquest extrem. Es dóna el cas que l'autor de les falsificacions certificava les obres com a autèntiques, malgrat que no estava legitimat per fer-ho.

El cas, segons el cos policial, va començar a investigar-se a final del 2014, quan els Mossos van rebre una denúncia que alertava de la venda de falses obres d'art atribuïes a Tharrats. Com a conseqüència de les falsificacions, el preu de les obres d'aquest artista s'havia devaluat, ja que s'havia constatat un excés de quadres del pintor al mercat artístic.