Jaume Capdevila, Kap, és l'autor de la millor vinyeta europea del 2015. L'humorista gràfic de Berga ha estat guardonat pel Press Cartoon Europe, un dels certàmens més prestigiosos d'Europa que reconeix les millors vinyetes publicades a la premsa europea, per un dibuix sense text sobre la crisi dels refugiats publicat a La Vanguardia.

"Això de la millor vinyeta és subjectiu, perquè ho és la que connecta millor amb cada lector, la lectura de cada lector és important perquè carrega de significat les vinyetes que nosaltres fem. És interessant connectar-hi i que amb una guspira es desperti alguna cosa", assenyala el berguedà.

Però el cas és que Kap ha rebut també el tercer premi en aquest mateix certamen, en aquest cas amb un homenatge a Charlie Hebdo per l'atemptat que va patir la revista satírica el gener de l'any passat, i publicat al mateix diari La Vanguardia. "Tenir dos premis és de veritat excepcional, i per a mi estrany i incòmode. Com pot ser que no n'hi hagi de millors?", reflexiona l'acuditaire. És el primer cop que al Press Cartoon Europe es dóna el cas que un mateix autor rep dos guardons. El segon premi ha estat per a Tom Jansen, dibuixant dels Països Baixos.

Kap va presentar al certamen tres vinyetes, el màxim permès, sobre "els temes més importants que hi ha hagut enguany a Europa, els atemptats de principi i de final d'any a París i la crisi dels refugiats. Perquè pots fer una vinyeta molt bona sobre el procés català, però en el marc d'Europa és tangencial, perquè no és a l'agenda mediàtica", explica. "Malauradament, els acuditaires no podem triar els temes, van lligats a l'actualitat", afegeix.